Ümit Meriç'ten Yitik Hafızanın Peşinde Konferansı

Ümit Meriç'ten Yitik Hafızanın Peşinde Konferansı

Bayburt Üniversitesi tarafından 22. İlahiyat Fakültesi Dekanları Toplantısı programı kapsamında “Yitik Hafızanın Peşinde” adlı konferans düzenlendi.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Mete Memiş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, bazı kamu müdürleri, ilahiyat fakültesi dekanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Ünlü yazar ve düşünür, sosyolog Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç’in konuşmacı olduğu konferansta Meriç, “Yitik Hafızanın Peşinde” konferansının hazırlamakta olduğu bir kitabın başlığı olduğunu ifade etti.

Hindistan’a yaptığı bir geziden dolayı “Yitik Hafızanın Peşinde” eserinin oluştuğunu belirten Meriç, “Biz genelde Akdeniz İslam’ını biliyoruz ama Endonezya’dan sonra en fazla Müslümanın yaşadığı ülke Hindistan’daki İslamiyet hakkında hiçbir fikrimiz yok. İslam medeniyetinden bahsedilirken İstanbul, Bağdat ve Endülüs olmak üzere üç şehirden bahsedilir ama kimsenin aklına Hindistan’daki İslam’ı hatırlamak gelmez ”dedi.

Meriç, konuşmasında İstanbul’dan, hafızamızın büyük kayıp tarafı olan İber yarımadasındaki Endülüs medeniyetinden, Bağdat’tan, Hindistan’dan ve bu yerlerdeki çok kültürlülükten örnekler paylaşarak “Yitik Hafızanın Peşinde” derken geçmiş medeniyetlerden İslam’a intikal eden ve İslam’ın değerlendirdiği birçok unsur olduğuna işaret etti.

Meriç, “Yitik Hafızanın Peşinde derken biz İslam medeniyetinin yayıldığı fakat sonraları kısmen çekildiği bölgelerde ve hala bugün İslam toprakları olan ülkelerde tarihimize olan körlüğümüzün ve sağırlığımızın peşine düşmememiz gerektiği mesajını vermek amacını taşıyana hazırlamakta olduğum kitaptır. İslam dünyası hafızasını kaybetmiştir. Rabbime şükürler olsun ki ilmiyle ülkemizi aydınlatmaya başlamış olan sizin gibi muhterem âlimler, alimeler, üstatlar, muallimler ve muallimeler bir yeniden kuruluş harekâtını başlatmışlardır. Ülkemiz için ne mutlu, İslam dünyası için ne mutlu ve dünya için ne mutlu ki bu harekât başlamış bulunuyor. Ben huzurunuzda konuşurken hafızasını kaybetmiş bir Müslüman olarak konuşuyorum. Önce kendi yitik hafızamı arıyorum ”dedi.

Türkiye’deki değerlerle ilgisini koparmayan yeni bir kuşağın oluştuğunu kaydeden Meriç, “Anadolu’nun sağlam göbek bağını kuşaklardan kuşaklara aktaran dedelerin, ninelerin, annelerin elinde büyüyen yeni bir nesil ve yeni talebeler ile ülkemiz aydınlık yarınlara doğru adım adım ilerliyor. Sevgili hocalar ve sevgili talebeler, omuzlarınızdaki yük çok büyük, çok ağır ve çok şerefli. Bu bakımdan tahsiline yeni başlayacak biri olsam tereddütsüz ilahiyatı tercih ederdim. Benim secdeye kavuşmam çok büyük ıstıraplardan sonra oldu. Ruhen büyük doğum sancıları çektim. Ben dinimi ıstıraplarımdan öğrendim. Secdeye kavuşmanın ne kadar büyük bir şeref, ne kadar büyük bir ferahlık ve ne kadar büyük bir iltimas olduğunu ancak onun ıstırabını yaşayarak çekenler bilir. Bu cümleden olmak üzere bugün ülkemize hakim olan çekişme, Rumeli Hisarına cami yapılmasın diyen bir hanım kardeşimize Cumhurbaşkanımızın ‘Kimin bağından kimi kovuyor’ cümlesine cevap vermiş olması Türkiye’nin gözlerinin biraz daha açılmasına sebep olacaktır ”diye konuştu.

Kendisinin bir duahan olduğunu belirten Meriç gezdiği yerleri ve bu yerlerde ettiği duaları da katılımcılarla paylaştı. Konferans, Bayburt İlahiyat Fakültesi Dekanı Nasrullah Hacımüftüoğlu’nun Ümit Meriç’e Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak hediye etmesiyle son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile