Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Umman Ticaret ve Sanayi Odaları (OCCI) Başkanı Said Saleh Al Kiyumi ve Türkiye-Umman İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz’ün katılımları ile 1İstanbul’da gerçekleşti. Toplantıya Umman’ın en büyük 100 firması ile Türkiye’den 120 firma katıldı.
Türk firmalara Ummanlı yetkililerin, Ummanlı firmalara ise Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Ekonomi Bakanlığı ve Borsa İstanbul yetkililerinin eş zamanlı paralel oturumlarda yaptıkları sunumlar ile başlayan toplantıların iş görüşmelerinin başlangıcında konuşan DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi olduğunu belirterek, ticaret hacminin yeterli olmadığını söyledi.
Vardan, “Bu etkinlik hepimiz için son derece önemli. Hepimiz aynı noktadayız. Kardeşliğimiz var. Aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Ancak ticaret ve yatırım hacmi istediğimiz boyutta değil” dedi.
Bu programın amaca hizmet etmek için olduğunu belirten Vardan, “Eğer amaca hizmet etmez ise bu bir başlangıç olsun. Daha sonra daha fazlasını yapacağız. Sadece İstanbul’da da değil üstelik. Türkiye’nin bir çok yerinde ve aynı zamanda Umman’da da organizasyonları gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Toplantı’da tanıtım sunumlarının yapıldığını belirten Vardan sözlerini şöyle sürdürdü, “DEİK, 30 yıl önce 1986 yılında zamanın Başbakanı rahmetli Özal’ın isteği üzerine kuruldu. Biz iş konseyleri ile faaliyet gösteriyoruz. 127 İş konseyi’nin 120’si bölgesel olarak ülke bazlı, 5 sektörel ve 2 özel amaçlı iş konseyi bulunmaktadır. Eğitim ekonomi iş konseyi mevcut. Şu anda Türkiye’de 70 bin öğrenciyi ağırlıyoruz. Amacımız 250 bin öğrenciyi ağırlamak. Türkiye’de şu anda PPP projeleri var. Proje kapsamında şehir hastaneleri yapılacak. Enerji ve Lojistik Konseyleri de var”.
Türkiye’nin 500 milyon dolarlık yatırım hedefi için ülkelerin yatırım yapmasının önemli olduğunu belirten Vardan, Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.
Ülkeler arasındaki yatırımların gelişmesi için aktif olunması gerektiğini belirten Vardan, DEİK’in network’ünden dünyanın her yerindeki iş adamlarına ulaşılabileceğini söyledi.
Yatırımların hangi alanda olacağının önemine değinen Vardan, “Sizin un ve suyunuz var sadece ekmek yapabilirsiniz; ama birlikte helva yapabiliriz” dedi.
Umman Ticaret ve Sanayi Odaları (OCCI) Başkanı Said Saleh Al Kiyumi, “Ekonomik alanda büyük başarı katetmiş bir ülke olarak, Singapur ve Güney Kore’yi örnek olarak gösteriyorduk. Son beş on yıldır artık yeni bir ekonomi modeli olarak, Müslümanlar açısından Türkiye modeli ortaya çıkmıştır” dedi.
Türkiye ve Türkiye’nin güçlü ekonomisi ile övünüldüğünü belirten Kiyumi, “Müslüman ve Türk kardeşlerimizin katetmiş oldukları bu gelişme bizi sevindiriyor” dedi.
Hangi ülkede ekonomik gelişme varsa o ülkede güvenlik, siyaset ve sosyal alanlarda ilerlemenin de olduğunu belirten Kiyumi, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirildiğini söyledi.
Ekonomik olarak da siyasi başarının katedilemediğini vurgulayan Kiyumi, "Ekonomik alamda daha büyük beklentilerin var ve büyük ticari anlaşmaların gerçekleşmesinin isteniyor. İki ülke ekonomisinin ortak ekonomi olmasını arzu ediyoruz. Daha çok proje ile Türk ve Ummanlı iş adamlarının arasındaki işlerin geliştirilmesi gerek" ifadelerini kullandı.
60 Türk şirketinin kayıtlı olarak Umman’da çalıştığını belirten Kiyumi, şirketlerin 54 milyon Umman Riyali kapasitesine sahip olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ummanlı iş adamlarının yeni ve stratejik ortaklıklar kurmak için toplantıya geldiler. Aramızda halihazırda Türk ortaklıkları olan iş adamları da var. Gelecekte ortaklık kurmak için gelen iş adamları da var”.
Toplantıda, DEİK ile Umman Ticaret ve Sanayi Odaları (OCCI) arasında karşılıklı iyi niyet anlaşması imzalandı.
Umman'ın En Büyük Firmaları Türk Firmalarla Yatırım Ve Ticaret İçin Buluştu
Umman’ın en büyük 100 firması DEİK ev sahipliğinde İstanbul’da Türk firmaları ile yatırım ve ticaret için buluştu.