'Umut Tekneleri' Ölüme Götürdü

Daha iyi bir yaşam umuduyla Ege kıyılarından Yunan adalarına yasa dışı yollarla geçmeye çalışan göçmenlerin sayısı, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 500 arttı. Türk karasularında bu yıl çoğu kadın ile çocuk 286 göçmen hayatını kaybederken ölümlerin büyük çoğunluğu kullanılamayacak durumdaki teknelerle, geri kalanı ise lastik şişme botlarla yapılan geçişlerde gerçekleşti.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, 2 Eylül'de Muğla'nın Bodrum ilçesinde Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cansız bedeninin dünya kamuoyunda oluşturduğu etkiyle gündem oluşturan Ege Denizi'ndeki trajedi, halen devam ediyor.

Ülkelerindeki iç karışıklıklar ile ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalan göçmenlerin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde mülteci olabilmek için ölümü göze alarak çıktıkları umut yolculuğu, bir önceki yıla göre yüzde 500 oranında arttı.

Türk Sahil Güvenlik ekipleri, yıl boyunca yaptığı "Ege'de Umut Harekatı" kapsamında 91 binin üzerinde göçmeni Ege Denizi'nin soğuk ve karanlık sularında boğulmaktan kurtardı. Bu sayı geçen yıl ise 14 bin 961 olarak gerçekleşmişti.

- Ağustos-ekim yoğunluğu

Bu yıl gerçekleşen ve birçoğu ölümle sonuçlanan umut yolculuğunda, göçmenlerin Yunan adalarına geçiş için en fazla tercih ettiği dönem ağustos-ekim arası oldu. Ağustosta 17 bin 925, eylülde 13 bin 647, ekimde ise 13 bin 490 göçmen Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin çabasıyla hayata tutundu. Ocak ve şubat ayları yasa dışı geçişlerin en az yaşandığı dönem olurken, hava şartlarının olumsuzluğuna rağmen aralık ayında 8 bin 366 göçmen kurtarıldı.

- Ege Denizi, 286 göçmene mezar oldu

Bu yıl, bindikleri deniz araçlarının batması ya da alabora olması sonucu Ege Denizi'nin Türk karasularında çoğunluğu çocuk 286 göçmen boğuldu.

Göçmenlerin en fazla can kaybı verdiği aylar 78 kişi ile aralık, 72 kişi ile eylül olurken, yalnızca ocak ayında ölüm olayı gerçekleşmedi.

- En çok tekneler ölüme götürdü

Göçmenlerin yüzde 90'ı umuda yolculuklarında lastik şişme botları tercih ederken, tekne, sürat teknesi, özel yat, jetski gibi deniz araçlarıyla da geçiş oldu. Bu yolculukta Ege Denizi'nin dalgalı sularında en fazla kayıp teknelerin batması sonucu yaşandı. Yıl boyunca yaşanan 286 ölümün yüzde 90'ı eski, kullanılamayacak durumda olan teknelerle geri kalanı ise lastik şişme botlarla yapılan geçişlerde gerçekleşti.

Kapasitesinin üzerinde yükle yola çıkan balıkçı teknelerinin batması sonucu teknelerin kapalı bölümlerinden çıkamayan göçmenlerin çoğu hayatını kaybetti.

Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında gerek kıyılarda gerekse denizde yıl boyunca tedbirlerini artıran güvenlik güçleri, yıl boyunca yasa dışı geçişlerde kullanıldığı tespit edilen 230 tekne yakaladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile