Bu ay bindikleri tekne ve botların batması sonucu Ege Denizi'nin soğuk sularında yaşam savaşı veren göçmenlerden 7 bin 564'ü Türk sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarılırken, 24 günde 78'i Türkiye karasularında olmak üzere 106 kişi hayatını kaybetti.
AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan göçmenlerin ölümü göze alarak AB'de mülteci olabilmek için çıktıkları umut yolculuğu, bu yıl zirve yaptı.
Ege kıyılarından uzaklığı 1 ile 5 mil arasında değişen Sisam, İstanköy, Sömbeki, Sakız ve Midilli adalarına eski tekne ve lastik botlarla geçmeye çalışan, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan göçmenlerin umuda yolculukları, pek çok kez faciayla sonlanmasına rağmen aralıkta da hız kesmedi.
Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, "Ege'de Umut Harekatı" kapsamında gerçekleştirdiği arama kurtarma faaliyetleri kapsamında bu ayın 24 gününde 7 bin 564 göçmeni Ege Denizi'nin soğuk ve karanlık sularında boğulmaktan kurtardı.
Bu süre zarfında çoğunluğu bebek ve çocuklardan oluşan, İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında 20, Çeşme açıklarında 16, Bodrum açıklarında 26, Kuşadası açıklarında 12, Didim açıklarında bir, Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında 2 ve İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında bir olmak üzere 78 göçmen, Türk karasularında hayatını kaybetti.
Yunan karasularında ise 28 umut yolcusunun cansız bedenine ulaşıldı.
Yalnızca aralık ayının 24 gününde 106 umut yolcusunun yaşamını yitirdiği Ege Denizi, 2011 yılında 5, 2012'de 64, 2013'te 24, 2014'te ise 69 göçmene mezar oldu.
- Ege Denizi'nde "Geri Kabul Anlaşması yoğunluğu"
Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, göçmenlerin Yunan adalarına geçişlerinin yaz aylarına göre daha az olmasına rağmen ölüm olayının daha fazla yaşandığına dikkati çekti.
Bunun nedeninin olumsuz hava koşulları olduğunu belirten Ali, şunları söyledi:
"Suriyeli sığınmacılar, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki 'Geri Kabul Anlaşması kapsamında sınırlar kapatılacak' endişesiyle her türlü olumsuzluğa rağmen ölümü göze alıp bir an önce Avrupa'ya geçmeye çalışıyor. Avrupa'ya geçişin durdurulacağı kanısıyla bir an önce 'Kapılar kapanmadan yetişeyim' diyorlar ve onun için hava durumuna, dalgalı denizlere bakmadan yola çıkıyorlar.
Bu yolculukları da çoğu kez maalesef faciayla sonlanıyor."
Umut Yolcuları En Fazla Kaybı 'Aralık'ta Verdi
Ülkelerindeki iç karışıklıklar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle Avrupa ülkelerine gitmek üzere eski tekneler ve lastik botlarla umut yolculuğuna çıkan göçmenler, yıl içinde en fazla kaybı aralık ayında verdi.