Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nda olağan basın toplantısı düzenledi. Suriye'de haber alınamayan 2 Türk gazeteciyle Şam ve Halep Başkonsolosluklarıyla irtibata geçildiğini belirten Ünal, ''Suriye makamlarıyla ilgili gerekli girişimler yapıldı. Şu ana kadar bize ulaşmış resmi ve tam teyit edilmiş bir bilgi yok'' diye konuştu.
BM ve Arap Ligi Özel Temsilcisi Annan'ın Türkiye'de Suriyeli muhaliflerle görüştüğünün hatırlatılması ve Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Ünal, ''Burada kendileriyle yapılan görüşmelerde verdiğimiz mesaj, Suriyeli muhaliflerin birliğini sürdürmesi. Mümkün olan tüm kesimlerden temsilcileri aralarına almalarıdır. Askeri konularda her hangi bir konu söz konusu değil'' dedi.
Suriye'de baskıdan kaçarak Türkiye'ye gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Ünal, ''Dün itibariyle bu sayı 13 bin 700 idi. Bu sabah itibariyle bu sayı 14 bin 700 kişi ülkemizde bulunmaktadır. 14 bin 200'ü Hatay'daki kamplarda bulunuyor. Ayrıca Reyhanlı kampında bulunan 500 kişi dün Gaziantep'te İslahiye ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi. Dün gelenler kişiler arasında bir başka Suriyeli generalde gelmiştir. Böylelikle Suriye'den gelen generallerin sayısı 7'ye çıkmıştır'' dedi.
Rusya ve İran'ın inisiyatif başlatmasıyla ilgili soru üzerine Ünal, bahsedilen türde resmi bir talebin kendilerine ulaşmadığını söyledi. Ünal, ''Suriye yönetimine telkinleri sürdürmesi için Rusya'ya, İran'a da görüşlerimizi aktardık. Suriye'de akan kanın bir an önce durması için neler yapılması gerektiği, Suriye'ye telkinler yapmanın yararlı olacağını söyledik'' diye konuştu. Tunus toplantısında Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye halkının meşru temsilcisi olduğunu belirten Ünal, ''Temel amacımız Suriye konusundaki uluslararası gündemin devam etmesi, uluslararası camianın dikkatinin çekilmesi, diplomatik platformun gerek diğer gelişmeler, gerekse Birleşmiş Millerler Genel Kurul kararıyla başlatılan ivmenin sürdürülmesi. Suriye yönetimi ile daha net mesajlar verilmesi ama bu konuda gerek katılımcı ülkelerle ve diğer taraflarla hazırlıklar sürüyor'' şeklinde konuştu.
Hatay'a 50 bin kişinin geleceği haberleri üzerine Ünal, ''Biz kendimizi her ihtimale karşı hazırlıyoruz. Özellikle rakamlarda artacağı beklentisi var. Şu anda bir rakam telaffuz etmiyoruz'' dedi.
2 Nisan'da düzenlenecek 'Suriye'nin Dostları 'toplantısına Rusya ve Çin'in katılımıyla ilgili soruya Ünal, davetli açısından Tunus formatına uyulacağını ifade etti. Ünal, toplantının Suriye'nin geleceği ile ilgilenen her ülkenin katılmasını temenni ettiklerini belirtti. Annan'ın Suriye'deki misyonu konusunda Ünal, ''Yapılacak her girişimin sıfırdan değerlendirilmemesi gerekir. Bazı atılan adımlar var. Genel seçimle gibi. Ama bunlar biz telkin ettiğimiz zaman yapılsaydı, Türkiye olarak telkinleriyaptığımızda gerçekleşseydi, bir yararı olabilecekti'' ifadelerini kullandı.
İran nükleer müzakerelerinin ne zaman yapılacağı konusunda Ünal, Ashton ve İran tarafının müzakere yeri konusunda mutabık olduğunu kaydetti. Ünal, toplantı tarihinin netleşmediğini ifade ederek, ''Nükleer toplantının Nisan ayından önce yapılmayacağı yönde'' dedi. ''Suriye'de istikrarsızlığın giderilmesi için elimizden geleni yaptık 'diyen Ünal, 'Uluslararası camianın da tartıştığı bir konu. Suriye'den kaynaklanan sığınmacılar sorunu bizim için çok önem arz etmektedir'' dedi.
İnsani koridor oluşturulmasıyla ilgili olarak da Ünal, ''Bu öneri Fransızlar tarafından gündeme getirilmişti. Resmi olarak gündeme getirilmedi. Suriye'deki insani durumdaki kötüleşme en başta komşu ülkeleri ve komşu ülkeler arasındaki en çok sığınmacıyı barındıran ülkemizi yakından ilgilendirmektedir. İnsani koridor açıklamaları bu çerçevededir. Suriye'de kuşatılmış bir şekilde bekleyen halk da yardımın en kısa sürede ulaştırılmasıdır. Bu konuda başlattığımız girişimleri takip ediyoruz. BirleşmişMilletler veya Birleşmiş Milletler nezdinde olmayan tüm insani yardım kuruluşlarını yardıma erişim sağlanması konusunda çaba göstermeleri konusunda çağrıda bulunduk'' dedi. Ünal, Ekvator Cumhurbaşkanı Correa'nın ziyaretinin önemli olduğunu belirterek, 4 anlaşmanın imzalanacağını söyledi. Ünal, bunların turizm alanında işbirliği, kültürel eğitim işbirliği anlaşması, işbirliği çerçeve anlaşması ve çevre alanında mutabakat zaptının imzalanmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Ünal, gelecek hafta 18-19 Mart tarihlerinde Fas Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geleceğini ve temaslarda bulunacağını belirtti. Ankara'da 20-21 tarihlerinde Bulgaristan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin toplanacağını ifade eden Ünal, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Başbakan Erdoğan'a eşlik etmek üzere Güney Kore ve İran'a gideceğini kaydetti
Ünal: ''Biz Kendimizi Her İhtimale Karşı Hazırlıyoruz''
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye'de haber alınamayan Türk gazetecilerle ilgili olarak, "Suriye makamları ile ilgili gerekli girişimler yapıldı.Şu ana kadar bize ulaşmış resmi ve tam teyit edilmiş bir bilgi yok'' dedi