Ünal'dan 'Kafkasya Sürgün Ve Soykirim' Mesaji

Ünal'dan 'Kafkasya Sürgün Ve Soykirim' Mesaji

Türk Ocaklari Eskisehir Sube Baskani Prof. Dr. Nedim Ünal, Büyük Kafkasya Sürgün ve Soykirimi’nin 158’inci yili nedeniyle mesaj yayinladi.

158 yil önce bugün, 21 Mayis 1864’te yasanan Büyük Kafkas Sürgünü hakkinda konusan Ünal, bu tarihle birlikte insanlarin, vatanlarindan çikarilarak adeta ölüme gönderildigini dile getirdi. Yerlerinde, yurtlarinda baski ve zulme ugrayan Kuzey Kafkasya halklarinin 19. yüzyilin basindan itibaren mücadeleye girdigini söyleyen Prof. Dr. Ünal, mesajinin devaminda sunlari ifade etti; “Gazavat Dönemi diye adlandirilan bu mücadelenin lideri, dünya üzerinde ilk ve büyük gayrinizami harp ustasi olarak bilinen Seyh Samil idi. Bu mücadele sirasinda yogun olarak göç olaylarinin yasandigi da akilda tutulmalidir. Temel insan haklarindan mahrum edilmesi sebebiyle göç edenlerin sayisi 1856 yili itibariyle bir milyonu asmistir. Ruslarin Kuzey Kafkasya’ya yerlesmesine mani olan bu mücadele Kirim Harbi’ni müteakiben zayiflamis ve 1859 yilinda sona ermistir. Kendileri galip gören Ruslar, çarligin 17. yüzyilin basindan beri takip ettikleri politika dogrultusunda Kuzey Kafkasya’ya Rus ve Hristiyan unsurlari iskân etmisler, buradaki halklari güneye sürmüsler; yalan beyanlarla Türkiye’ye göçü tesvik ederek Kafkasya’nin insansizlastirilmasina çalismislar, soykirim yapmislardir” dedi.



"25 bin kisilik bir kafileden sadece 6 bin kisi sag kaldi"

Sürgüne gönderilen insanlarin yolda ve daha sonra ilk yerlesimleri esnasinda büyük oranda hayatlarini kaybettiklerini aktaran Ünal, “Sürgünün hangi sartlarda gerçeklestigi önemli olmakla birlikte eldeki veriler büyük faciayi ortaya koymaktadir. Örnegin, Trabzon’a yola çikarilan 25 bin kisilik bir kafileden sadece 6 bin kisinin sag kalmasi veya bu sürgünlükte muhacirler arasinda toplamda günde 550 kisinin hayatini kaybetmesi bu aci manzarayi gözler önüne sermektedir. Soçi’den, Batum’dan gemilere bindirilerek Osmanli topraklarina sürgüne gönderilen Kafkasyalilardan en az 500 bininin Karadeniz’in soguk sularinda boguldugu, o yillarda Trabzon ve Sinop’ta ölenler için yeterli sayida kefen bezinin dahi bulunamadigi arsiv kayitlarinda belgelidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile