'UNDP Türkiye'nin Kalkınma Gündemini Desteklemeye Devam Edecek'

'UNDP Türkiye'nin Kalkınma Gündemini Desteklemeye Devam Edecek'

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Direktörü Claudio Tomasi: 'Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak Türkiye'nin kalkınma gündemini farklı proje ve çeşitli tavsiye kararlarıyla gelecekte de desteklemeye devam edeceğiz' AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo: 'AB, Türkiye'nin ana ticaret partnerlerinden biri. Yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 50'si AB'ye gitmekte. Aynı zamanda Türkiye'ye yapılan her 100 avro yatırımın, 68 avrosu AB'den gerçekleştirilmekte'

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Direktörü Claudio Tomasi, Türkiye'nin kalkınma gündemini farklı proje ve çeşitli tavsiye kararlarıyla gelecekte de desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve UNDP tarafından yürütülen, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen "Toplam Faktör Verimliliği için Politika Geliştirilmesine Destek Projesi"nin kapanış toplantısı Ankara'da bir otelde yapıldı.

Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, UNDP Türkiye Direktörü Tomasi ve AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo katıldı.

Tomasi, burada yaptığı konuşmada, Toplam Faktör Verimliliği Projesi'nin çıktılarından biri olan ve nihai politika çerçevesini içeren "Beyaz Kitap"a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

UNDP'nin, uzun yıllardan bu yana çok sayıda bakanlık, uluslararası kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Tomasi, AB'nin önemli katkılarda bulunduğu söz konusu projenin de 3 yıl önce başlatıldığını hatırlattı.

Tomasi, "Beyaz Kitap"ın önemli bir katma değer niteliği taşıdığına işaret ederek, söz konusu proje kapsamında 4 pilot proje gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

New York'ta 2015 yılında 193 ülkenin, 2030 hedeflerinin altına imza attığını anımsatan Tomasi, "Türkiye, bütün küresel hedeflerin yerine getirilmesi için 2030 gündeminin ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin geliştirilmesinde çok önemli rol oynadı." değerlendirmesinde bulundu.

Toplam faktör verimliliğinin, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Tomasi, Türkiye'deki üretim sektörünün geliştirilmesi için bazı hedefler konulduğunu ve bu hedeflere ulaşılabilmesi için yaklaşık 2 bin paydaşla çalışıldığını vurguladı.

Tomasi, "UNDP olarak Türkiye'nin kalkınma gündemini farklı proje ve çeşitli tavsiye kararlarıyla gelecekte de desteklemeye devam edeceğiz. Bütün bu tavsiye kararlarının hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

- "AB, Türkiye'nin ana ticaret partnerlerinden biri"

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Hidalgo da birliğin çok geniş istişare sürecinin ardından ortaya çıkan projeye, 2,5 milyon avro bütçe ayırdığını vurguladı.

Hidalgo, "Politikaların gerçekleştirilmesinde ve bazı projelerin geliştirilmesinde önemli bir çıktı olarak karşımızda olan Beyaz Kitap ve 4 pilot projenin sonuçları bizlere Toplam Faktör Verimliliği konsepti kavramını uygulamamız için kılavuzluk edecek." dedi.

Farklı araştırmalar yaparak verimliliğin artırılmasını hedeflediklerini söyleyen Hidalgo, Beyaz Kitap'ın toplam faktör verimliliğine katma değer sunabileceğini dile getirdi.

Hidalgo, hükümetlerin verimliliğin artırılmasında farklı politikalar belirleyebileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB ile Türkiye arasında çok yüksek düzeyde bir diyalog başlatıldı. Tabii ki bazı güçlükler var. Yüksek düzeyli bazı istişareler gerçekleştiriliyor fakat hepimizin nihai hedefleri aynı. Özellikle ekonomik açıdan çok güçlü bağlarımızın olması gerekiyor ki zaten öyle. AB, Türkiye'nin ana ticaret partnerlerinden biri. Yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 50'si AB'ye gitmekte. Aynı zamanda Türkiye'ye yapılan her 100 avro yatırımın, 68 avrosu AB'den gerçekleştirilmekte. Bu gerçekten çok önemli."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile