UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı

Toplantı, tehlike altındaki 50 dünya kültür mirası hakkında görüşmelerle devam etti.

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı, tehlike altındaki 50 dünya kültür mirası hakkında görüşmelerle devam etti.

İstanbul Kongre Merkezi'nde Komite Başkanı Büyükelçi Lale Ülker yönetiminde süren görüşmelerde öğleden önce Mali, Suriye, Panama, Şili, Uganda ve Irak'taki kültürel eserler ele alındı.

Oturumun öğleden sonraki bölümü Yemen'in tarihi şehri Zabid ile başladı.

Görüşmede, burada binaların genel bir çöküş halinde olduğu vurgulanarak, tamirat ve inşa işlerinde uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu aktarıldı.

Yemen'deki durum nedeniyle ulusal stratejinin uygulanmadığına vurgu yapılarak, Zabid'deki çöküşü durdurmak için yerel halkla iş birliği yapılması gerektiği belirtildi.

Konuşmalar sonunda Zabid'i konu alan 40COM7A.23 başlıklı karar kabul edildi.

Zabid'den sonra yine Yemen'in Sana şehrini konu alan SİT alanı görüşmesinde, şehrin durumunun kritik olduğu aktarılarak, birçok binanın hasarlı olduğu bildirildi.

Görüşmede UNESCO'nun Doha Bürosu'nun araştırma yaparak hasarı belirlediği kaydedildi. Kaynak eksikliğine vurgu yapılan görüşmelerde, Yemen'e verilecek mali desteğin çok önemli olduğunu belirtildi. Konuya ilişkin söz alan olmadığı için 40COM7A.24 konulu tasarı kabul edildi.

Yemen'in bir başka kenti Şibam ise 40COM7A.25 koduyla ele alındı. Şehrin surlarının zarar gördüğü aktarılarak, 120 binanın hasarlı olduğu aktarıldı. Zor koşullarda çaba gösteren halkın çalışmalarının takdir edilmesi gerektiği dile getirilerek, uluslararası topluluğun desteği istendi.

Konuya ilişkin söz alan Finlandiya temsilcisi Yemen halkının takdir edilmesi gerektiği belirterek, 'Yerel yetkililere teşekkür ediyorum. Yerel topluluklarla olan temas çok önemli. Güvenlik durumu SİT alanlarına yönelik girişimler yapılmasını ümit ediyoruz.' dedi.

Ardından 40COM7A.25 başlıklı karar kabul edildi.

Asya Pasifik Bölgesi'ndeki tehlike altındaki sit alanları başlığında ise Afganistan'ın Bamyan Vadisi, hakkında bilgiler verildi.

Lübnan temsilcisi Bamyan heykellerinin yok edilmesinin herkesin yaşadığı bir dram olduğunu anlatarak, 'Suriye ve Irak'ta yaşanan acıların bir öncülüydü bunlar. Olası yeniden inşa sürecinde yerel halkların da sürece dahil edilmesi gerekir. Bu pahalıya mal olacak bir iş. Yerel halka danışılmaması onların yok sayılmasıdır. Onun için mutlaka bu sempozyum sırasında yerel halkların katılımı konusu da gündeme gelmeli.' değerlendirmesini yaptı.

Ardından 40COM7A.26 konulu taslak önerisi kabul edildi.

Görüşmelerin devamında 'Minaret and Archaeological Remains of Jam', 'Bagrati Cathedral and Gelati Monastery'nin yanı sıra 'Historical Monuments of Mtskheta', 'Medieval Monuments in Kosovo', 'Maritime Mercantile City', 'Belize Barrier Reef Reserve System', 'Rio Platano Biosphere Reserve', 'Manovo Gounda St. Floris National Park', 'Comoe National Park', 'Mount Nimba Strict Nature Reserve', 'Garamba National Park', 'Kahuzi-Biega National Park', 'Okapi Wildlife Reserve', 'Salonga National Park', 'Virunga National Park', 'General Decision on the properties of the Democratic Republic of the Congo', 'Simien National Park', 'Rainforests of the Atsinanana', 'Air and Tenere Natural Reserves', 'Niokolo-Koba National Park', 'Selous Game Reserve', 'Tropical Rainforest Heritage of Sumatra', 'East Rennell', 'Everglades National Park' başlıklı eserler hakkında görüşmeler yapıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile