Dünyanın çeşitli bölgelerini 17 ' inci yüzyılda yarım asır at sırtında gezerek dünya tarihinin en önemli gezi eserlerinden Seyahatname ' yi yazan ünlü gezgin Evliya Çelebi ' nin doğumunun 400 ' ncü yılı , Birleşmiş Milletler Eğitim , Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) tarafından anma yılı takvimine alındı . Anma etkinlikleri gelecek yıl yapılacak .
Evliya Çelebi , Seyahatname ' sinde , gezdiği ülkelerin yeme içme alışkanlıkları , ekonomisi , giyim şekli , coğrafi durumu , dili , gelenek ve görenekleri hakkında ilginç bilgiler verdi . Gördüklerini ve gözlemlerini bu eserinde tarih ve yer belirterek yazdı .
Gerçekçi bir gözle izlediği olayları yalın ve duru , zaman zaman fantastik bir anlatımla halkın anlayacağı şekilde yazdı , halkın anlayacağı deyimleri fazlaca kullandı .
Ünlü seyyahın 10 ciltlik Seyahatname ' si , bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içeriyor . Günümüzde unutulan Ankara civarında tiftik keçisi yününden sof elde edilişi , Mudurnu ' da iğne yapımcılığı gibi yörelere özgü ekonomik faaliyetler hakkında bilgiler aktardı .
UNESCO , ünlü gezgin Evliya Çelebi ' nin 400 ' üncü doğum yılına rastlayan 2011 ' i , geçen yıl ekim ayında UNESCO ile ilişkilendirilen anma yıl dönümleri kapsamına dahil etti .
Dil , halk bilimi , sanat tarihi , topoğrafya , dinler tarihi , tasavvuf tarihi ve yerel tarih araştırmalarının en önemli kaynaklarından olan Seyahatname ' siyle ünlü Evliya Çelebi , gelecek yıl anısına organize edilecek çeşitli etkinliklerle anılacak .
Öte yandan , Evliya Çelebi , Fransa ' nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyinde düzenlenen bir sergide , tarihe damga vuran 20 kişi arasında gösterildi .
05 . 07 . 2010 11 : 17 : 12
Unesco, Evliya Çelebi'yi Unutmadı Kütahya
Dünyanın çeşitli bölgelerini 17'inci yüzyılda yarım asır at sırtında gezerek dünya tarihinin en önemli gezi eserlerinden Seyahatname'yi yazan ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'ncü yılı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından anma yılı takvimine alındı.