UNESCO Listesindeki Ihtisamli Surlarin Çalismalari Bir Bir Tamamlaniyor

UNESCO Listesindeki Ihtisamli Surlarin Çalismalari Bir Bir Tamamlaniyor

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi’nin “Surlar’da Dirilis” mottosuyla sürdürdügü çalismalarda Dagkapi 1 ve 2 nolu burçlari restorasyonunu tamamladi.

Büyüksehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi’nde yer alan Diyarbakir Surlari’ni gelecek nesillere tasimak amaciyla baslattigi restorasyon çalismalari devam ediyor. Imar ve Sehircilik Daire Baskanligi, yerli-yabanci turistlerin ugrak mekâni olan kentin merkezi konumundaki Dagkapi Meydani’nda yer alan Dagkapi’nin 1 ve 2 nolu burçlarinda çalismalari bitirdi.

Restorasyon çalismalari çerçevesinde 1 ve 2 nolu burçlarin dis cephelerinde bitki temizlikleri yapan ekipler, burcun iç mahallelerin yapilan kumlama çalismasinin ardindan derz açma ve aslina uygun dolgu islemini gerçeklestirdi. Burçlarda ahsap pencere, sac kaplama ve kapi montajini yaparak elektrik tesisati kablolarini dösendi. Iç, dis ve teras katlari aydinlatildi.

Mervani Mescidi’ne özel bakim

Mervani Mescidi’nin, asma tavan sökümleri ve sivali besik tonozlarin raspa islemini bitiren ekipler, mescidin üst kisminda hidrolik kireç esasli harç dolgusunu yaparak çelik ve trapez sac montajlarini gerçeklestirdi. Çalismalar dahilinde mescidin üstünü saglamlastirmak amaciyla hasir çelik dösendi, iç kisimlarda ise derz açmalari yapildi.

Mescidin duvar ve döseme derzlerinin dolgusu yapan ekipler, eski pencereleri onararak montajladi, mescide ahsap lambri döseyip keçe ve parke silte ile hali serimini gerçeklestirdi. Ekipler, mescidin iç aydinlatmasini yaparak çalismalarini tamamladi.

Restorasyonu biten 5 nolu burç, turizm zabitasina tahsis edildi

Restorasyon çalismalarinin tamamlandigi 5 nolu burçta (Tek Beden) ise burç tavan raspalari, eski kapi ve ahsap pencere sökümleri, teras mazgal tavan sivalari, 1. kat, eyvan ve merdiven tonoz sivalari yapildi.

Büyüksehir Belediyesi, kent turizmine katki sunmak amaciyla 5 nolu burcu turizm zabitasina tahsis etti.

Diyarbakir’in tarihi degerlerini korumak ve tanitmak amaciyla hizmet veren Turizm Zabita ekibi, gelen yerli ve yabanci turistlerin hem güvenliklerini sagliyor hem de rehberlik hizmeti veriyor. Yabanci dil bilen turizm zabitalari, ziyaretçilere kentin tarihi ve kültürel yapini anlatiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile