UNESCO Mirasi Arslantepe'ye Ziyaretçi Sayisi 10 Kat Artti

Malatya'da, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alinan Arslantepe Höyügü'ne ziyaretçi sayisi artiyor Il Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Sisman: '26 Temmuz'da listeye girdik aradan geçen süreçte günlük ortalama 300400 ziyaretçi almaya basladik. Bunun önümüzdeki sezon daha da artacagini öngörüyoruz' 'Bölgeyi Arslantepe merkezli çok güzel bir destinasyon haline getirecegiz'

YETER ERDINE - Malatya'da yaklasik 7 bin yillik geçmise sahip Arslantepe Höyügü'nün UNESCO Dünya Kültür Miras Kalici Listesi'ne alinmasiyla ziyaretçi sayisi 10 kat artti.

Yaklasik 7 yil önce geçici listeye alinan Arslantepe Höyügü'nün Çin'in Fucou kentinin ev sahipliginde çevrim içi düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi Genisletilmis 44. Oturumunda Dünya Miras Listesi'ne alinmasiyla ziyaretçi sayisinda da artis yasanmaya baslandi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Sisman, AA muhabirine, höyügün dünyada devletin ve bürokrasinin temellerinin atildigi yer olarak bilindigini, dünyanin en eski kerpiç sarayinin burada bulundugunu, en eski kral mezarini ve dünyanin en eski drenaj hattinin burada yer aldigini söyledi.

Arslantepe'nin kalici listeye girmesinden sonra alanda çalismalarinin tüm hiziyla devam edecegini aktaran Sisman söyle devam etti:

"Arslantepe'de kazilar her yil devam ettigi için kazilan yerlerin, kazi alaninin üstünün örtülmesi gerekiyor. Bunun için de her yil kademeli olarak açilan yerlerle ilgili çati projeleri olusturuyoruz. Öncelikli olarak su an kazilmis alanin üstünün örtülmesi ile ilgili çati projemizi hazirlayip en önce bunu gerçeklestirecegiz. Ikinci asamada Arslantepe'nin yakininda bulunan alanda bir karsilama merkezi yapmamiz gerekiyor. Bunun da temel sebebi bir yer kalici listeye girdikten sonra dogal olarak turizmde hareketlilik oluyor. Ziyaretçilerimizin buradan memnun ayrilmasi ve organize bir sekilde höyügü gezmelerini saglamak için bir karsilama merkezi projemizi devreye alacagiz. Diger bir husus da Malatya Arkeoloji Müzemiz 1960'li yillarda yapilan bir müze oldugu için artik yeni bir müzeye ihtiyaç bulunmaktadir. Bunun için yeni bir Malatya Arkeoloji Müzesi yapacagiz. Çalismalarimiz da devam ediyor, projeleri çizildi. Yer belirlendikten sonra müze projemizi gerçeklestirmis olacagiz."

- "Yapilacak isler planlandi"

Sisman, Arslantepe'nin tanitimina yönelik de çalismalari yapacaklarini belirterek, "Tanitim filmlerinden tutun, buranin brosürlerinin hazirlanmasina, sesli rehberlerin artirilmasindan güvenlik görevlilerinin artirilmasina kadar Arslantepe Yönetim Plani'nda kisa orta ve uzun vadede yapilacak isler planlandi. Sadece Kültür ve Turizm Bakanligi olarak degil yerel paydaslarimizla birlikte, belediyelerimiz olsun, üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluslarimizla istisare ederek Arslantepe ile ilgili çalismalarimizi bundan sonraki süreçte devam ettirecegiz." dedi.

- "Ziyaretçi sayisi 10 kat artti"

Sisman, höyügün en güzel özelliklerinden birinin de gelen turistin saray yapisini, kompleksi bizzat içerisine girip deneyimleme ve o yapilari görebilme sansinin bulunmasi oldugunu dile getirdi. Ziyaretçi sayisinin daha önceleri 30-40 kisi bandinda oldugunu belirterek Sisman söyle devam etti:

"Bu özellik birçok yapida yoktur, sadece disaridan bakilip ayriliyor. Bu anlamda Arslantepe'nin bu yönü de güzel oldugu için biz burada elimizden gelen bütün çabayi gösterip burayi hem koruyup hem de insanlarin burayi görmelerini saglamak için ugrasacagiz. Zaten bunun en büyük göstergesi de su oldu. 26 Temmuz'da listeye girdik aradan geçen süreçte günlük ortalama 300-400 ziyaretçi almaya basladik. Bunun önümüzdeki sezon daha da artacagini öngörüyoruz. Ziyaretçi sayisi önceki yillarin neredeyse 10 kat artti diyebiliriz. Bundan dolayi bu yil planlamalarimizi yapip seneye eyleme geçirmemiz gerekiyor. Bu noktada insallah bütün paydaslarimiz elini tasin altina koyuyor ve gerekli destegi veriyor."

- "Destinasyon olusturmayi düsünüyoruz"

Sisman, höyügün Türkiye'nin 19'uncu kültür varligi olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildigini hatirlatarak, "Bölgeye turist getirmek istedigimiz zaman onlara sunacagimiz sadece Arslantepe degil, bölgesi ile çevresi ile birlikte bir destinasyon olusturmayi düsünüyoruz. Bununla ilgili çevre sehirlerdeki il müdürleriyle toplantilarimiz devam ediyor. Bölgeyi Arslantepe merkezli çok güzel bir destinasyon haline getirecegiz." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile