Unesco‘nun Korumaya Aldığı Barana 3 Günlük Şenlikle Tanıtılacak

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne alınan Balıkesir‘in Dursunbey ilçesinde yıllardır devam eden folklor geleneği "Barana", üç gün sürecek bir şenlik tanıtılacak.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne alınan Balıkesir‘in Dursunbey ilçesinde yıllardır devam eden folklor geleneği "Barana", üç gün sürecek bir şenlik tanıtılacak. 27-29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan ‘3. Barana Geleneğini Yaşatma ve Yayla Şenliği‘ ile kültürel değlerin yeni nesillere aktarılması ve yörenin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtılması amaçlanıyor.

Dursunbey Folklör Araştırma-Eğitim ve Turizm Derneği (DUFAD)‘nin öncülüğünde yapılan şenliklere Kültür ve Turizm Bakanlığı‘da destek veriyor. DUFAD Başkanı Halil Erkek, ilki 2009 yılında yapılan şenliklerin bu yıl üçüncü kez düzenleneceğini söyledi. Şenliğe Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz, Kaymakam İbrahim Küçük ve Orman İşletme Müdürlüğü‘nün de büyük katkılar sağladığını ifade eden Erkek, "Unutulmaya yüz tutmuş 300 yıllık Barana geleneği yaşatmak ve tanıtmak için bu şenliği düzenliyoruz. Şenliğimize yurtiçinde çok sayıda halk oyunları ekibi ile Yunanistan‘dan 30 kilişilik bir grup ve Kırım‘dan da halk oyunları ekibi katılacak. Unosco tarafından dünya kültür mirası listesine alınarak koruma altına alınan Barana geleneğini yeni nesillere aktarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

‘GEZEK,OTURAK,SIRA GECESİ VE ŞEKER BAĞLAMASI‘ İSİMLERİYLE SÜRDÜRÜLÜYOR

DUFAD Başkanı Halil Erkek, şenliğin 1. gün kortej geçişiyle başlayıp halk oyunları gösterileriyle devam edeceğini bilgisini verdi. Şenlik kapsamında 2. gün ise doğa yürüyüşü, bisiklet turu ve foto safari yapılacağını anlatan Erkek, ayrıca canlı müzik ve geleneksel sohbet toplantıları ile süreceğini bildirdi. Şenliğin üçüncü ve son gününde ise çevre gezileri, halk oyunları ve Türk halk müziği konseri verileceğini aktardı.

Barana bugün Anadolu‘nun çeşitli yörelerinde gezek, oturak, sıra gecesi ve şeker bağlaması gibi adlarla sürdürülüyor. Pazar akşamı Barana üyelerinin tamamı, sohbetin yapılacağı evin en yakınındaki camiye giderek yatsı namazını kılar. Çıkışta birlikte eve doğru yönelirler. Belli bir mesafeden sonra başkanın işaret vermesiyle, "Sabahtan Kavuştum" türküsünü söylemeye başlarlar.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile