UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile "Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri" çalışmaları kapsamında Kars'ta Gazeteci-Yazar ve müzisyen Salih Şahin ile 5 gün süreli çekimler yapıldı. Halk müziği derlemecisi, yöresel müzik aletleri imalatçısı ve icracısı olan Salih Şahin'den tar, kamança, kopuz, aşık sazı gibi aletlerin imlatı, ölçüleri, geçmişten günümüze konumu ve icraları ile aşıklık konularına kadar geniş kapsamlı çekimler yapıldı.
Salih Şahin'in Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca devlet kayıtlarına alındığı, bu konuda kitapların yayınlanacağı ve daha sonra sesli görüntülerin yer alacağı videoların hazırlanacağı belirtildi.
BELGESEL HAZIRLANDI
"UNESCO'nun Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası" projesine kaynak olması açısından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri" çalışması yapılıyor. Bu amaçla Bakanlıkça Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ve Kameraman ve Fotoğraf Sanatçısı İrfan Saatçı tarafından Kars'ta belegesel hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran imzasıyla 5 günlük görevli gelen ekip, Salih Şahin ile tar, kopuz, kamança, aşık sazı, ritm sazlar gibi yöresel müzik aletlerinin yapımı ve icrası konusunda belgesel hazırladı.
İlgililer, Halk Müziği üzerine geniş çalışmaları ve kitapları da bulunan Salih Şahin'in devlet kayıtlarına alındığını, hazırlanan belgeselin UNESCO'nun desteği ile çıkacak kitapta yayınlanacağı ve daha sonra video olarak da arşivlere alınacağını söylediler. Kars'ta halk müziğinin yaşaması, gelecek nesillere aktarılması ve yöresel müzik aletlerinin kaybolmaması açısından bu çalışmanın önemli olduğuna işaret edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanacak olan belgeselin daha sonra UNESCO'ya gönderileceği açıklandı.
Unesco'nun Yaşayan İnsan Hazineleri
Gazeteci Yazar ve Folklor araştırmacısı müzisyen Salih Şahin, Devlet kayıtlarına alındı.