Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Okulu Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen 'Dünya Miras Alanı Yönetim Planı'nı hazırlama toplantısında Kültür Bakanlığı uzmanları alan yönetimi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ardından karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Katılımcılar genelde SİT ve SİT alanları hakkında endişelerini dile getirirken uzmanlar ise kesinlikle SİT alanının genişlemeyeceği konusunda teminat verdiklerini söyledi. Bu sırada Yeni Ahlat gazetesi muhabiri Özkan Olcay, ilçe yapılan kazı çalışmalarında restore yapılmadığını belirterek UNESCO sürecinde kazı ve restore sürecinin nasıl etkileneceğini sordu ardından da Ahlat'ta 40 yıldır kazı yapıldığını ama restorasyon yapılmadığına dikkat çekti. Kazılarda çıkarılan eserlerin yok olduğunu veya kaderine terk edildiğini dile getiren Olcay, devletin bu 40 yıllık sürede belli bir ödenek ayırdığını, ama bu süreçte okrtaya bir eser konulmadığından yakındı. Olcay'ın bu eleştirisi sivil toplum temsilcilerince alkışlandı.
Kültür Bakanlığı uzmanları ise sürecin bundan sonra olumlu yönde etkileneceğini ifade etti. Ahlat Kazı Başkanı Doç. Dr. Nakış Karamağaralı ise eleştiri karşısında sessiz kalmayı tercih etti.
Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Okulu Müdürlüğü konferansı salonunda düzenlenen 'Dünya Miras Alanı Yönetim Planı'nı hazırlama toplantısına, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat Şehri Kazı Başkanı Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Bitlis İl Kültür Müdürü Hüsnü Işıkgör, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen uzmanlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Toplantı karşılıklı görüş alış verişin ardından sona erdi.
Türk ve Dünya tarihi açısından önem arz eden Ahlat, tarihte Kubbetül İslam unvanının Berh ve Buhara'dan sonra verildiği bir kent. Ahlat bu tarihi geçmişi ile 40 yıldır kazılara evsahipliği yapıyor.