YOZGAT - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, ''Bize ait değerleri yok etmek, görmezden gelmek, bizleri değersizleştirir. Değerlerimizin değerini lütfen bilelim. Kültürel aktarımı da gelecek nesillere en doğru şekilde empoze edelim'' dedi.
Oğuz, Bozok Üniversitesince Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ''Somut Olmayan Kültürel Miras, Yozgat Ne Yapabilir'' konulu konferansa konuşmacı olarak katılarak UNESCO’nun kuruluş amaçları, üye ülkeleri, UNESCO prestij listesi ve programları, UNESCO’nun kültürel mirasa bakışı ile somut olmayan kültürel miraslar hakkında bilgiler verdi.
Yozgat’ın kültürel birikim ve ritüellerinden oluşan kültürel miraslarını korumaya yönelik neler yapılması gerektiğini anlatan Oğuz, aşıklık geleneği, semah, Türk kahvesi, ebru sanatı, kağıt süsleme sanatı, yaren meclisi, oda geleneği, nevruz gibi somut olmayan kültürel mirasların Yozgat’ın kültürel ritüelleri içinde yer aldığını dile getirdi.
Oğuz, UNESCO somut olmayan miraslar listesinde yer alan bu kültürel değerlerin aslında Yozgat’ta yaşanmış folklorik ve sanatsal ritüeller olduğunu dile getirdi.
Oğuz, "Çiğdem toplama, arabaşı, gelin hamamı, şifalı kaplıcalar, hıdırellez, bayramlaşma, halay, sinsin gibi kültürel çeşitliliklerimize ve geleneklerimiz var. Bize ait değerleri yok etmek, görmezden gelmek, bizleri değersizleştirir. Değerlerimizin değerini lütfen bilelim. Kültürel aktarımı da gelecek nesillere en doğru şekilde empoze edelim" diye konuştu.
Somut olmayan kültürel mirasın korunması için yerel yönetimlere, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, enstitülere ve medyaya büyük sorumlulukların düştüğünün altını çizen Oğuz, fikir ve kanaat birliği çerçevesinde eğitim, aktarım ve katılım yoluyla kültürel mirasların geleceğe aktarılmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey de, üniversitelerin, bilimin, bilimsel çalışmaların yapıldığı ve öğrenildiği yeler olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Üniversitelerdeki kültürel faaliyetler, yapılan bilimsel çalışmalar kadar önemlidir. Bunun bilincinde olarak önümüzdeki günlerde de ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarını üniversitemize davet ederek, onların kıymetli bilgi ve fikirlerinden istifade edeceğiz ve sizleri onlarla buluşturacağız. Bu tür faaliyetler bizler açısından yeni bilgiler öğrenmek, ufkumuzu geliştirip yeni alanlara yönelmek açısından çok önemli.''
Konferansın sonunda katılımcıların soruları yanıtlayan Prof. Dr. Öcal Oğuz, daha sonra ''Bozok Yazıları'' adlı kitabını öğrencilere imzaladı.
Öcal, kitaptan elde edeceği geliri kentte eğitim gören öğrencilere burs olarak vereceğini bildirdi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz Açıklaması
''Bize ait değerleri yok etmek, görmezden gelmek, bizleri değersizleştirir. Değerlerimizin değerini lütfen bilelim. Kültürel aktarımı da gelecek nesillere en doğru şekilde empoze edelim''