Unıcef: Temiz Olmayan Sudan Her Gün Çocuklar Ölüyor

UNICEF, Dünya Su Günü’nü kutladı.

Küresel ölçekte, dünyada her gün 5 yaşından küçük tahminen 2 bin çocuğun ishalli hastalıklar yüzünden öldüğünü bu ölümlerin yaklaşık bin 800 kadarının temiz olmayan su, sanitasyon ve hijyenle ilişkili olduğunu açıkladı.

UNICEF su, sanitasyon ve hijyen programı küresel başkanı Sanjay Wijesekera konuya yaptığı açıklamada, “Zaman zaman büyük sayılara o kadar fazla odaklanıyoruz ki her istatistiğin ardında yatan insani trajedileri gözden kaçırıyoruz. Her gün, anaokuluna giden çocukları taşıyan 90 okul otobüsü kaza yapıp hiç kurtulan olmasa dünyanın gözleri bu duruma çevrilir. Gelgelelim, yetersiz su, sanitasyon ve hijyen yüzünden her gün olan tam da budur.” dedi.

İshalli hastalıklar yüzünden meydana gelen çocuk ölümlerinin hemen hemen yüzde 90’ı doğrudan doğruya temiz olmayan su, sanitasyon ya da hijyen yetersizliklerine bağlı olduğuna dikkat çeken Sanjay Wijesekera, “Giderek artan dünya nüfusuna karşın bu nedenlere bağlı ölümlerin sayısında son on yıl içinde yılda 1,2 milyondan 760 bine azalma görülmüştür. Ancak UNICEF bu sayının bile çok yüksek olduğunu belirtmektedir. “ diye konuştu.

ÖLÜMLERİN YARISI 5 ÜLKEDEUNICEF’in çocuk ölümleri verileri, 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin yarısının yalnızca beş ülkede meydana geldiğine işaret ediyor. Hindistan, Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Pakistan ve Çin. Dünyadaki tüm 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin üçte biri yüzde 24 ile Hindistan ve yüzde 11 ile Nijerya’da meydana geliyor. Bu iki ülke aynı zamanda su ve sanitasyon sistemlerinde iyileştirme yapılmayan önemli nüfus kesimlerinin yaşadığı ülkeler. Gelişmiş ve sağlıklı içme suyu sistemlerinden yoksun 783 milyon insanın 119 milyonu Çin, 97 milyonu Hindistan, 66 milyonu Nijerya, 36 milyonu Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve 15 milyonu da Pakistan’da yaşıyor.Sanitasyonla ilgili veriler daha da kötü. Bu ülkelerde geliştirilmiş sanitasyon imkânlarından yoksun nüfus sayıları ise Hindistan’da 814 milyon, Çin’de 477 milyon, Nijerya’da 109 milyon, Pakistan’da 91 milyon ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 50 milyon. Su ve sanitasyon alanlarında yapılacak iyileştirmelerin bu ülkelerde çocuk ölümlerinin azaltılmasına büyük katkı sağlayacağına işaret edildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile