Üniversite Hastaneleri 1.2 Milyar Borçlu İstanbul

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri Yard.

  Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri Yard . Doç . Dr . Haluk Özsarı , üniversite hastanelerinin 1 . 2 milyar lira borcu bulunduğunu , bu durumun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi .
Haluk Özsarı , yaptığı açıklamada , Türkiye ' de bulunan 45 kamuya ait tıp fakültesi hastanesinin önemli sorunlarından bir tanesinin , gelirlerinin giderlerini karşılayamamasından kaynaklanan borç birikmesi olduğunu ifade etti .
Bu nedenle üniversite hastanelerinin hizmet vermekte zorluklarla karşılaştığını belirten Özsarı , şunları söyledi :
' Üniversite hastanelerinin yaklaşık 1 . 2 milyar Türk Lirası borcu bulunuyor . Bu durum üniversite hastanelerinin bazılarında , verilen sağlık hizmetlerini de olumsuz etkiliyor . Üniversite hastanelerinde sadece sağlık hizmeti sunulmuyor . Eğitim veriliyor , araştırma yapılıyor . Üniversite hastaneleri tıp literatüründe 3 . basamak dediğimiz yerlerdir , yani hasta ile hekimin karşılaştığı hizmetleri basamaklandırsanız gidilecek en son duraktır . Tüm bu niteliklerinden dolayı üniversite hastaneleri maliyetleri diğer hastanelerden farklıdır . Devlet , sosyal devlet olma gereği , hastanelere sağlık hizmetleri açısından destek olmaktadır . Bir başka neden ise , üniversite hastanelerinin tek gelir kaleminin sunduğu hizmetler karşılığı aldığı ücretler olmasıdır , aslında dünya ülkelerinin çoğunda , eğitim ve araştırma için öğrenci başına , kamu sosyal güvenlik kurumu dışında bir kamu kaynağından ayrı bir ödeme sistemi uygulanır . Dünyanın hiçbir yerinde tek başına kamu veya özel geri ödeme kurumu yani sigorta kurumu , üniversitelerin tek gelir kaynağı değildir . '

- ' BORÇLAR İÇİN BAŞBAKAN DEVREDE ' -

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın durumdan haberdar edilmesinin ardından borçlara yönelik önemli adımların atıldığını belirten Özsarı , son bir ayda çok hızlı bir süreç yaşandığını ve oluşturulan çalışma gruplarının yoğun bir çalışma başlattığını söyledi . Sorunların iki aşamada çözümünün planlandığını ifade eden Özsarı şöyle dedi :
' Birkaç gün içinde sorunların kısa dönemde hemen karar verilerek çözülebilecek olanları belirlenecek . Bu belirlenecek olanlar üzerinden de ne işlem yapılacağına karar verilecek . Bir de 30 Temmuz ' a kadar gerekirse yasal değişiklikleri de içeren daha orta ve uzun dönemde yapılması gereken önlemler sıralanacak . Doğaldır ki , çözüm önerileri içinde üniversite hastaneleri gelir yapısının düzenlenmesi yer alacak , ancak asıl önemsediğimizin , bu borçların bir daha oluşmamasını sağlayacak kalıcı ve sürdürülebilir bir finansman sistemi kurulmasıdır . '
01 . 07 . 2010 12 : 09 : 34
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile