Üniversite Hastanesi Kanserle Mücadelede Bölgeye Hizmet Veriyor

Üniversite Hastanesi Kanserle Mücadelede Bölgeye Hizmet Veriyor

DÜZCE – Kanser tanisi alan hastalarin tedavi süreçleri ve takiplerini yapan Düzce Üniversitesi Hastanesi Tibbi Onkoloji Ünitesi, kanserle mücadelede yilda yaklasik 20 bin hastaya hizmet veriyor.

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Onur Esbah, Tibbi Onkoloji Poliklinigi hakkinda önemli bilgiler paylasti. Düzce Üniversitesi Hastanesi bünyesinde 2015 yilindan bu yana hizmet veren tibbi onkoloji polikliniginde tüm solid organ kanserlerinin takip ve tedavilerinin yapildigini bildiren Prof. Dr. Esbah, “Düzce ili için, hastanemizde tibbi onkoloji bilim dalinin bulunmasinin çok önemli bir ayricalik oldugunu düsünmekteyim. Bu sayede, kanser hastalarimiz ve yakinlarinin, baska bir ile tedaviye gitmek için yasadiklari zorluklara çözüm sunulmaktadir” dedi.

“Kanserle mücadelede yeni güçlü silahlarimiz: ‘immünoterapi’”

Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde Onkoloji Bilim Dali’nda tek onkolog olarak profesör düzeyinde hizmet veren Prof. Dr. Esbah, “Tibbi Onkoloji Bilim dalinda, kanser tanisi almis olan hastalarin patolojik, genetik ve kisisel özelliklerine göre tüm dünyada ve ülkemizde oldugu gibi artik bireysellestirilmis tedaviler ile ilerlemeye çalismaktayiz. Onkoloji denince elbette akla ilk kemoterapiler gelmekte. Kemoterapiyi halen en güçlü silahimiz olarak pek çok kanser türünde kullaniyoruz. Ama artik yeni güçlü silahlarimiz var ‘IMMÜNOTERAPI’. Hastanemizde immünoterapi tedavileri uygun hastalarda uzun zamandir devam etmekte” diye konustu.

“Kanser hücrelerini yok etmek üzere bagisiklik sistemi güçlendirilir”

Immunoterapi hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Esbah, “Immunoterapi ; konagin bagisiklik sistemini uyararak kansere karsi vücut savunma hücrelerimizin güdümlenmesi anlamini tasir. Bagisiklik sistemimiz, bizi enfeksiyonlardan ve diger bazi hastaliklardan korumaya yardimci olan organlar, özel hücreler ve maddelerden olusan bir yapidir. Bagisiklik hücreleri bizi kansere karsi korumaya yardimci olur. Nitekim kanserle savasin basarili sonuçlanmasi için bagisiklik sisteminin güçlü olmasi büyük önem tasir. Immünoterapi de, bir kisinin bagisiklik sisteminin belirli bölümlerinin kanser gibi hastaliklarla savasmasi için kullanilmasidir. Immünoterapi tedavisinde bagisiklik sistemini güçlendirmek esas alinir. Kanser hücrelerini yok etmek üzere bagisiklik sistemi güçlendirilir. Kemoterapi ve hedefli tedavilerdeki büyük sikinti tedavi yanitinin kalici olmamasidir. Immünoterapi tedavisi ise kemoterapi ve hedefe yönelik akilli tedavilere göre çok daha iyi ve uzun süreli yanitlar saglayabilmektedir" seklinde konustu.

“Kemoterapi ilaçlari, otomatik cihaz ile el degmeden hazirlanmaktadir”

Onkoloji Polikliniginin kullaniminda olan teknik ve fiziki olanaklara da deginen Prof. Dr. Esbah, “Bölümüzde ayaktan kemoterapi ünitemizde 15 koltugumuz ve genel durumu iyi olmayan hastalarimiz için ünite içinde iki tane yatakli odamiz mevcut. Aralik 2018 tarihinden beri yari otomatik kemoterapi ilaç hazirlama sistemi ile tedavilerimiz hazirlanmaktadir. Daha önce kemoterapi ilaçlarinin, onkoloji hemsireleri tarafindan manuel (elle) hazirlanirken, simdi bu sistem sayesinde, insan faktöründen kaynaklanabilecek hatalar ortadan kalkmaktadir. Amacimiz ilaci uygun ve dogru dozda hazirlayarak mümkün olan en hizli sekilde hastalara ulastirmak. Yari otomatik sistem ile kemoterapi ilaçlari uygun ve dogru dozda (ne eksik ne fazla), daha hassas ve hizli sekilde, otomatik cihaz ile el degmeden hazirlanmaktadir. Ayrica bu sistem ile ilaç tasarrufu yapmayi hedeflemekteyiz. Hem hastane bütçesine dolayisi ile de memleket bütçesine katki sunmak, bizim için önem arz etmektedir” ifadelerini kullandi.

“Onkoloji ünitesi olarak bölgeye hizmet vermekteyiz”

Hasta sayilarinin çok yüksek oranda oldugunu dile getiren Prof. Dr. Esbah, bölge insani için daha cazip bir merkez haline geldiklerini vurgulayarak sözlerini söyle sürdürdü: “Yillik 19 bin 50 poliklinik hastasi ve 5 bin 30 kemoterapi tedavisi verdigimizi ve bu sayilarin her yil arttigini söyleyebilirim. Düzce ili disinda onkoloji ünitesi olarak bölgeye hizmet vermekteyiz. En fazla bölümümüze basvuran bölgeler arasinda; Bolu, Zonguldak merkez, Eregli, Alapli, Hendek’i sayabilirim. Düzce ili ve bölge insanina daha fazla hizmet verebilmek için koltuk kapasitesini arttirmayi hedefliyoruz. Bahsetmis oldugum yari otomatik ilaç hazirlama sistemini tam otomatik sisteme dönüstürmek içinde girisimlerimiz basladi.

Yilsonuna dogru bu müjdeyi de halkimiza duyuracagimizi tahmin ediyorum.”

Açiklamasinin sonunda kanser tedavisinde erken taninin hayat kurtarici oldugunu animsatan Prof. Dr. Esbah, kanser taramalarini düzenli olarak yapilmasinin önemine isaret etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile