Üniversite Kampüslerinde Trafik Yaya Öncelikli

Üniversite Kampüslerinde Trafik Yaya Öncelikli

Üniversite kampüsleri, yayalara geçis üstünlügü saglayan trafik düzenlemeleriyle yaya önceligi bilincinin yerlesmesinde öncü rol oynuyor.

Kampüslerinde yayalarin güvenligini saglayacak düzenlemeler yapan üniversiteler, bu konuda farkindalik olusturmak ve yaya önceligi bilincinin yayginlastirilmasi için yaya geçidi, hiz kesici ve uyari tabelalariyla sürücüleri kurallara uymaya tesvik ediyor. Kampüslerdeki ulasim aglarini, yaya güvenligini ve önceligini esas alarak tasarlayan üniversiteler bu konuda öncülük yapiyor. Özellikle ögrenci sayisi fazla olan üniversitelerin kampüslerinde yaya yogunlugu yasanan yerlerde trafik yönlendirme ve hiz siniri tabelalari, hiz kesiciler, yaya geçitleri ve uyari levhalariyla sürücülere geçis üstünlügünün yayalarda oldugunu hatirlatiliyor. Yaya önceligi bilincinin olusmasi ve yaya geçidi kullanimini saglamak amaciyla farkindalik çalismalari yapan üniversitelerde Yaya Öncelikli Trafik Sistemi uygulamasi yerlesti. Uygulamaya ilk baslayan üniversitelerin basinda Akdeniz, Anadolu, Çukurova, Ege, Ortadogu Teknik, Istanbul Teknik, Yildiz Teknik, Erzurum Teknik, Sakarya, Selçuk, Ihsan Dogramaci Bilkent, Baskent üniversiteleri geliyor. Son olarak Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi kampüsünü yaya öncelikli olarak düzenleyip haberi ögrencilerine duyurdu.

Kampüslerdeki kurallari üniversite senatolari belirliyor

Üniversitelerin yerleskeleri dahilindeki motorlu tasitlar trafigi, mevcut kanunlarin yani sira senatolarin belirledikleri yönergelerle düzenleniyor. Yönergelerde yerleskelere giris çikislar basta olmak üzere kampüs içinde otopark kullanimi, kaldirim, bisiklet yolu, otobüs duragi, trafik isaretleri, uyari levhalari gibi konularda yayalara öncelik esasiyla can ve mal güvenligini saglayacak düzenlemeler yer aliyor. Bu çerçevede basta akademik ve idari personel ile ögrenciler, ziyaretçiler ve diger kullanicilar kurallara uymakla yükümlü tutuluyor. Kurallara uyulmamasi durumunda olusturulan ceza puan sistemine göre ceza uygulaniyor. Kural ihlali yapanlarin tasit kartlari ceza puanlarina göre süreli veya süresiz iptal edilebiliyor. Ayrica, kurallara uymamakta israr eden ziyaretçi ve ticari araç sürücülerin kampüse girmelerine izin verilmiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile