Üniversite öğrencilerinin dengeli beslenmeleri için hazır gıdalar ve fast-food yerine kaldığı yurtlarda veya okulda ki yemekhanede çıkan yemekleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elbay, “Öğrenciler kesinlikle güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Eğer dışarıda yemek tüketilecekse tek besin yerine farklı farklı besinler tüketilmelidir. İkinci öğün yada ikinci günlerde değişik besin maddeleri tüketilmelidir. Evde yapılan basit yemeklerde yemeklerin içeriği zenginleştirilmedir. Örneğin makarna yapılıyorsa makarnaya peynir, yanına salata kola yerine ayran tüketilebilir. Öğrencilerin geneli dondurulmuş ürünleri ısıtıp tüketmeyi tercih eder. Bunun nedeni pratik olmasıdır. Mutfakta biraz fazla vakit geçirerek maliyeti ucuz ve lezzetli yemekler yapılabilir” dedi.
Alışveriş yapılırken içeriği bilinmeyen besin maddeleri satın alınmaması, etiketine bakarken sadece fiyatına değil içeriğine de bakılması gerektiğini belirten Elbay, “Alışverişlerinizi düzenli periyotlarla liste hazırlayarak yapın ve unutulmamalıdır ki aç karnına yapılan alışverişlerde fazla alışveriş yapmış olursunuz bu da sizi maddi açıdan sıkıntıya sokar. Ailelerin gönderdiği dondurulmuş gıdaları hemen fırına atarak çözmeyin uygun koşullarda bunu yapın. Buzdolabınızda mevsim meyveleri, süt ve süt ürünleri, yumurta eksik olmamalı.Yumurta ucuz ama çok kaliteli bir proteindir.unutmayın ki ne kadar sağlıksız beslenirseniz ileri ki yıllarda kesinlikler sorunlarla karşılaşırsınız.Bunun için sofranız çeşitli ve miktarlar ölçülü olsun” diye konuştu.
Üniversite öğrencileri seslenmelerine dikkat etmeli
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, eğitimleri dolayısıyla ailelerinden ayrı yaşayan üniversite öğrencilerinin hazır gıdalar, yapılması kolay ve hızlı besin maddeleri tercih ettiğini belirterek, bunun sonucunda da bağışıklık sisteminin zayıflaması, vitamin, mineral eksikliği, şişmanlık gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.