Bosna Hersek'teki savaşın son yılında, 11 Temmuz 1995 tarihinde yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca katledildiği Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının mezarlarının bulunduğu Potoçari Anıt Mezarlığı, ülke genelinden üniversite öğrencileri tarafından temizlendi.
Eski Yugoslavya'da Gençlik Günü olarak kutlanan 25 Mayıs'ta düzenlenen etkinliğe, başkent Saraybosna'nın yanı sıra Mostar, Tuzla, Bihaç ve Zenica şehirlerindeki üniversitelerden öğrenciler katıldı.
Beyaz mezar taşlarını ve anıt mezarlığı temizleyen öğrenciler, bu etkinlik sayesinde soykırım ve geçmişle yüzleşilmesi gerektiği meselelerine de dikkati çekti.
Beş şehirdeki beş devlet üniversitesinden gelen öğrenciler, anıt mezarlığı temizleme etkinliği kapsamında ayrıca kurban yakınları ile bir araya gelip tanışma imkanı da buldu.
Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, farklı şehirlerden buraya gelen öğrencilerin beyaz mezar taşlarını temizleyerek aynı zamanda kurbanlara duydukları saygıyı da gösterdiklerini belirterek, '350'den fazla öğrenci, kaybettiğimiz çocuklarımıza ne kadar saygı duyduklarını kanıtladı. Buradan tüm dünyaya mesajımız, yaşananların unutulmaması ve tekrarlanmaması.' ifadelerini kullandı.
Saraybosna Üniversitesi Öğrenci Meclisi Başkanı Ermin Sardarevic de böylesine anlamlı ve örnek olabilecek bir etkinliğe katıldıkları için gururlu olduklarını söyledi.
Srebrenitsa'ya sadece soykırımın yıl dönümü 11 Temmuz'da değil, yılın diğer günlerinde de geleceklerini vurgulayan Sardarevic, 'Bir daha hiç kimsenin bizi öldürmesine, annelerimize ve kız kardeşlerimize tecavüz etmesine izin vermeyeceğiz.' dedi.
Tuzla'dan gelen Noris Sakic ise gelecek yıl sayılarının çok daha fazla olması temennisinde bulunarak, bugünkü temizlik etkinliğine katılan öğrencilerin son derece memnun olduğunu ve gelecek yıl da etkinliğe katılmayı planladıklarını söyledi.
Bihaçlı Muhamed Kozica da Srebrenitsa'yı ziyaret etmenin önemine işaret ederek, 'Srebrenitsa hepimizin. Savaşın ardından birçok insan ülkeyi terk etti ama biz hiçbir yere gitmiyoruz.' dedi.
- 'Aslında hepimiz Srebrenitsalıyız'
Zenica Üniversitesinden Denis Vejzovic ise gelecek yıllarda daha fazla öğrencinin etkinliğe katılması temennisinde bulundu.
İlk kez Srebrenitsa'yı ziyaret eden Mostarlı Senad Djuderija da 'Buraya geldiğimizde bu mezar taşlarının yanında ne kadar küçük olduğumuz anladık. Buraya bir sonraki gelişimizde, buradaki mezar taşlarının sayısında daha fazla olmalı, burada yaşananların hiçbir zaman unutulmayacağı mesajını vermeliyiz. Aslında hepimiz, Srebrenitsalıyız.' ifadelerini kullandı.
Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü 11 Temmuz'da her yıl toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toplam 6 bin 504 kurbanın mezarı bulunuyor.
11 Temmuz 1995'te Sırp askerlerin şehri ele geçirmesinin ardından yapılan soykırımda, 8 binden fazla Boşnak sivil hunharca katledilmiş, ardından toplu mezarlara gömülmüştü. Aradan 22 yıl geçmesine rağmen binin üzerinde kurbanın cesedine hala ulaşılamadı.
Üniversite Öğrencilerinden Srebrenitsa'da Örnek Davranış
Bosna Hersek'te 1995 yılında yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca katledildiği Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının mezarlarının bulunduğu Potoçari Anıt Mezarlığı, ülke genelinden gelen üniversite öğrencileri tarafından temizlendi.