Üniversite Ögrencilerinin Ürettigi 'Sahi 25' Adli IHA, Teknofest'e Hazirlaniyor

Atatürk Üniversitesinin elektrik elektronik mühendisligi bölümü ögrencileri Kerem Turan, Erencan Saatci ve Mahmut Yaylaci, 'Anti Radar Malzeme Destekli Sabit Kanat Insansiz Hava Araci' projesini hayata geçirdi Takim kaptani Kerem Turan: 'Hava aracimizin radar kist alanimizi azaltarak radar görünürlügünü engelliyoruz. Bunu da üniversitemizin laboratuvar ortaminda kendi üretmis oldugumuz anti radar malzemeyle yapiyoruz ve insansiz hava aracimiza entegre ediyoruz'

ISMAIL HAKKI DEMIR - Atatürk Üniversitesi ögrencileri, Fatih Sultan Mehmet'in Istanbul'un fethinde kullandigi "sahi" topunun kuvvetinden etkilenerek adini verdikleri radara yakalanmayan insansiz hava araciyla (IHA), Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivalinde (TEKNOFEST) derece elde etmek istiyor.

Üniversitenin elektrik elektronik mühendisligi bölümü ögrencileri Kerem Turan, Erencan Saatci ve Mahmut Yaylaci, hazirladiklari "Anti Radar Malzeme Destekli Sabit Kanat Insansiz Hava Araci" projesiyle, TÜBITAK ve Atatürk Üniversitesi Bilimsel Arastirma Proje Merkezinden destek aldi.

ATA Teknokent'te geçen yilin eylül ayindan itibaren proje çalismalarina baslayan ekip, ürettikleri radara yakalanmayan IHA'ya, çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in yaptigi ve Istanbul'un fethinde Bizans surlarina gedik açmada kullanilan "sahi" topunun adini verdi.

"Sahi 25" adli IHA'nin son rötuslarini yapan ögrenciler, bu çalismalariyla Istanbul'da düzenlenecek TEKNOFEST 2021'de derece elde etmek istiyor.

Takim kaptani Kerem Turan, AA muhabirine, insansiz hava araçlari takimi olarak gelisen uzay, havacilik ve savunma sanayisi teknolojilerini, daha ileriye götürebilmek amaciyla çalisma yaptiklarini söyledi.

Hazirladiklari bazi çalismalarin oldugunu, bunlardan öne çikanin ise radara yakalanmayan IHA oldugunu ifade eden Turan, IHA'ya "Sahi 25" adini verdiklerini belirtti.

Türk insansiz hava araçlarinin dünyadaki etkilerini göz önünde bulundurarak özellikle radarda görünmeyen insansiz hava araci yaptiklarini anlatan Turan, "Dogada bulunmayan yapay malzemelerle yapiyoruz. Hava aracimizin radar kist alanimizi azaltarak radar görünürlügünü engelliyoruz. Bunu da üniversitemizin laboratuvar ortaminda kendi üretmis oldugumuz anti radar malzemeyle yapiyoruz ve insansiz hava aracimiza entegre ediyoruz. Laboratuvar ortaminda anti radar malzememizin testini yaptik. Olumlu sonuçlar elde ettik." dedi.

Insansiz hava araci teknolojilerinin askeri operasyonlarda büyük önem arz ettigini ancak gelisen hava savunma sistemi ve radar teknolojilerinin, insansiz hava araçlari bakimindan tehdit olusturduguna dikkati çeken Turan, sunlari kaydetti:

"Biz de bu tehdidi en aza indirmek amaciyla anti radar malzeme destekli projemizi gerçeklestirdik. Anti radar projemizle düsman hattina hava aracimizin girip oradaki verileri toplayip merkeze aktarmasini sagliyoruz. Bu sekilde hava savunma sistem teknolojilerinin insansiz hava aracimiza tehdit olusturmasini engellemeye yönelik çalisiyoruz. Insallah TÜBITAK Serbest Görev Insansiz Hava Araci Yarismasi'nda da bu üretmis oldugumuz projemizle yarismaya katilip olumlu sonuç elde etmeyi planliyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile