Dışarıdan eve gelen köpeklerinin pati temizliğini yapmakta problem yaşayan Yağmur ve Yaprak Sürmeli kardeşler, bu sorunu gidermek için farklı arayışlara girdi.
Bu işlemleri yapacak bir cihaz geliştirmeye karar veren ikizler, fikir tescilini yaparak KOSGEB'den sağladıkları destekle ürünün prototipini üretti. Bu süreç içerisinde ölen köpekleri Peggy'nin anısını yaşatmak için cihaza "Peggymatic" adını veren genç girişimciler, ellerindeki prototiple katıldıkları birçok yarışmada derece elde etti.
Patentini 147 ülkede koruma altına aldıkları ürünü eylül ayında piyasaya sürmeye hazırlanan ikizler, ilk yıllarında yurtiçi ve yurtdışında yüksek miktarda satış yapmayı hedefliyor.
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Yağmur Sürmeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köpekleri "Peggy"i gezdirdikten sonra eve girerken pati temizliğinde problem yaşamaları üzerine, bu temizliği kolay ve en hijyenik yapan bir cihaz almaya karar verdiklerini söyledi.
Yaptıkları araştırmalar neticesinde bu işlemi yapabilecek bir ürünün piyasada bulunmadığını fark ettiklerini belirten Sürmeli, bunun üzerine köpeklerin pati temizliğini yapacak bir cihaz üreterek hem sorunu çözmeye hem de iş hayatına atılmaya karar verdiklerini anlattı.
Sürmeli, ilk iş olarak notere gidip, cihazın fikir tescilini yaptırdıklarını vurgulayarak, "Cihazın markasını da Peggymatic olarak tescil ettirdik. Prototip hazırlandığında, Peggy geçirdiği bir operasyonun ardından yaşamını kaybetti. Bu üzücü durum bizi yıldırmadı. Peggy'nin anısını yaşatmak için cihazı geliştirmeye ve daha hızlı şekilde ticarileştirmeye karar verdik. Bu konuda, Ziraat Mühendisi ve Zooteknist olan babamızın ticari tecrübelerinden ve mesleki bilgilerinden faydalanarak daha hızlı yol almaya başladık" diye konuştu.
- "Dünyada benzeri olmayan bir cihaz"
Sürmeli, dışarıda dolaşmaya veya tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çıkan kediyle köpeklerin ayak ve tuvalet temizliğinin ıslak mendille silme ya da suda yıkama gibi mevcut yöntemlerle yapılmasının hem yorucu hem de sağlıksız olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Hatta çoğu üreticisi belli olmayan markasız ıslak mendillerin yüksek kimyasal temizleme malzemesi içermesi, temizlik sonrası yalanarak vücuda geçen birikmiş temizleyici kimyasalların alerjik reaksiyon ve hatta zehir etkisi yaratmasına bile neden olduğu bilgisi birçok bilimsel yayında yer alıyor. Suyla fırçalayarak temizlemenin kolay, pratik ve tam temizlik sağlayıcı işlevsel yönü bizim cihazımız ile ortaya çıkmaktadır. 'Peggymatic', evde beslenen kedi ve köpeklerin dışarıda dolaştıktan sonra eve girerken, pati ve tuvalet sonrası genital bölge temizliğini su ile fırçalayarak yapan dünyada benzeri olmayan ilk ve tek cihaz."
Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Yaprak Sürmeli ise kedi ve köpeklerin eve girmelerinin ardından kontrolsüz şekilde içeride dolaştığını ve koltuk, yatak, yastık, halı gibi insanların yaşam alanlarında yattığına dikkati çekerek, geliştirdikleri ürünün en önemli faydasının insanların yaşam alanlarının temiz kalmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Cihazın içindeki fırçalarda kullanılan at kılı malzemenin hem doğallığı hem de masaj etkisi yaratması sayesinde kedi ve köpeklerin ürüne rahat ve hızlı şekilde alışmasını sağlayacağını belirten Sürmeli, şöyle konuştu:
"Ürünün şarjlı pil ile çalışması ve hafif oluşu, kullanım ve taşıma kolaylığı sağlamaktadır. İlk olarak elektronik devre kontrollü sensörler cihazın içine temizlenmek için giren patiyi algılar. Bunun üzerine cihazın içinde bulunan temiz su tankındaki duru su ya da dezenfektanlı su, tazyikli şekilde yukarıdan ve aşağıdan patinin altını ve bacak kısmını yıkamaya başlar. Yatay ve dikeydeki, her ırkın pati ölçüsünü karşılaması için farklı ölçülerde oluşturulan at kılı fırçalar, üzerinde bulunduğu hazne sayesinde dönmeye başlar. Otomatik olarak süresi sonunda önce su akışı kesilir, sonrasında da fırçalama dönüşü tamamlanır. Bu sayede suyun fazlalığı sıyrılarak kurumaya yakın halde işlem tamamlanır. Bu işlem sırayla diğer patiler için de kolayca uygulanır."
- "Patenti 147 ülkede koruma altında"
Sürmeli, tuvalet sonrası genital bölge temizliğinin de pati temizleme işlevinden bağımsız olarak gerçekleştirildiğini aktararak, tuvalet aparatı sayesinde kuyruk sokumunu cihaza hizaladıktan sonra su valfi düğmesine basıp, sadece alttan tazyikli su fışkırtarak genital bölge temizliğinin tamamlanacağını anlattı.
Sürmeli, cihazın yurtiçi ve yurtdışında güvenle kullanılması için TSE, CE, Rohs ve UL belgelerine sahip malzeme ve donanımdan imal edileceğini dile getirerek, cihazın Türk Patent Enstitüsü tarafından verilmiş patent, marka tescili ve tasarım tescili belgelerine sahip olduğunu, 147 ülke için PCT tarafından verilmiş olumlu araştırma raporu bulunduğunu ve öncelikle ABD, Japonya ve Avrupa Birliği'nde ülkesel patent başvurularının tamamlandığını ifade etti.
Cihazın yurtiçi ve yurtdışı patent belgeleri ile prototipinin oluşmasının ardından yoğun olarak yurtdışı distribütörlük talepleri almaya başladıklarını ifade eden Sürmeli, şu anda kalıp imalatları hızla devam eden cihazı, eylül ayından itibaren satışa sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Sürmeli, ürünün kalıp ve üretiminin bedelsiz olarak yurtdışında yapılması için de çeşitli teklifler aldıklarını ancak ürünün Türkiye'de üretilmesi ve dünya pet sektöründe bir Türk markasının tanınmasını istedikleri için ürünü, "Made in Türkiye" damgasıyla üretip satacaklarını sözlerine ekledi.
Üniversite Öğrencisi İkiz Kız Kardeşlerin Girişimcilik Başarısı
İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencisi ikiz kız kardeşler, kedi ve köpeklerin pati temizliğini yapmak için geliştirdikleri ve patentini 147 ülkede korumaya aldıkları "Peggymatic"le, başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmayı hedefliyor.