TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen Lisans Öğrenci Proje Yarışması kapsamında, danışmanlığını Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Köklü’nün yaptığı, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Burak Yılmaz’ın geliştirdiği ’Engelleri Aşalım’ projesi birincilik elde etti. Hayata geçirilen projede engelli bireylerin günlük hayatlarında iletişim zorluğu çekmemeleri ve devlet kurumlarında gerçekleştirecekleri işlemleri kendi başlarına yapabilmeleri amaçlanıyor.
Bankada işlerini halledemeyen engelli vatandaştan esinlenmiş
Projenin mimarı olan ve projenin ortaya çıkışında bankada işlerini yaparken zorlandığını gördüğü engelli bir bireyden esinlendiğini anlatan Burak Yılmaz, proje hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Projemin adı ’Engelleri Aşalım.’ Proje görme, işitme ve konuşma engelli bireylerin günlük yaşantılarında diğer bireylerle daha rahat iletişim kurmasını sağlıyor. Ortadaki iletişim problemi azalacağından dolayı engelli bireylerin iş imkanını arttırmayı amaçlıyorum. Ayrıca banka, noter ve benzeri yerlerde engelli bireylerin işlerini tek başlarına halletmelerini istiyorum. Projeye çıkış amacım, aylar önce bankaya gittiğimde engelli bir bireyin işlemlerini halledemediğini gördüm. Ben de o engelli bireyin ve diğer engelli bireylerin bankada işlemlerini kendileri halletmeleri, günlük yaşantıdaki problemlerini, iletişim problemlerini çözmeyi amaçladım ve böyle bir projeyi aylar sonra uygulamaya döktüm" dedi.
"Mobil uygulama engelli bireylerin günlük yaşantısını bir hayli kolaylaştıracak"
Geliştirdiği mobil uygulamanın engelli bireylerin günlük yaşantısını bir hayli kolaylaştıracağını ifade eden Yılmaz, uygulamadaki bütün özellikleri görsel olarak tek tek anlattı. Yılmaz, "Engelleri Aşalım adında bir mobil uygulamam var, benim geliştirdiğim bir mobil uygulama. İşitme engelli kısmında, işitme engelli bireyle haberleşme sağlayabilmek için ses yazıya dönüşmüş oldu. İşitme engelli okuma, yazma bilmeyen kısmına giriyorum, ses işaret diline dönüşmüş oldu ve bu sayede işitme engelli okuma, yazma bilmeyen bireyle haberleşme sağlanmış oldu. Konuşma engelli kısmında, konuşma engelli, konuşma sorunu olan bireyler, metin girişi sağlıyor. Yazı sese dönüştürülmüş oluyor ve bu sayede konuşma engelli birey, diğer bireylerle daha rahat iletişim kurmuş oluyor. Görme engelli kısmını, daha çok banka, noter ve benzeri yerler için düşündüm. Banka, noterde engelli birey için, kendilerine ait bir gişenin olmasını istedim. Bu gişe sayesinde engelli bireylerin işlemlerini tek başına halledebilmelerini istedim. Bu kısmı, banka, noter ve benzeri yerlerde makbuz, doküman gibi şeylerin görme engelli bireye sesli olarak aktarılması olarak düşündüm. Metni yakala butonuna basıyorum, yazıyı okuttum ve sese dönüştü" diye konuştu.
Eldiven, işaret dilini yazıya dönüştürüyor
Mobil uygulamanın yanı sıra, uygulamaya direkt bağlı olarak geliştirdiği eldiven hakkında da bilgi veren Burak Yılmaz, "Biz yerli ve milli üretim yaparak 5 flex sensörü kendimiz mal ettik ve ücreti epey düşürmüş olduk. Flex sensör denilen şey, parmak kapandıkça değerler sıfıra doğru yaklaşır, bu sayede parmağın ne kadar açık veya ne kadar kapalı olduğunu algılayabiliriz. Bu eldiven direkt uygulamaya bağlanıyor ve eldiven sayesinde işaret dili yazıya dönüştürülmüş oluyor. Uygulamanın konuşan eller bölümünde, kendi tasarladığım eldiven sayesinde, eldiven telefonla direkt haberleşme sağlayabiliyor ve bu sayede işaret dilini yazıya dönüştürmüş oluyorum" şeklinde konuştu.
"Engelli bireyler kendilerine olan güvenlerini tekrar kazanacaklar"
Geliştirilen uygulama sayesinde engelli bireylerin yeniden topluma kazandırılacağını düşünen Yılmaz, ortadaki iletişim problemini en aza indirmeyi hedeflediğini vurguladı. Yılmaz, "Engelleri Aşalım uygulaması sayesinde görme, işitme ve konuşma engelli bireylerin diğer bireylerle daha rahat haberleşmesini sağladık. Ayrıca banka, noter ve benzeri yerlerde engelli bireylerin işlemleri tek başına yapmasını ve bu sayede engelli bireylerin kendilerine güvenlerini tekrar kazanmasını istedik. Ayrıca ortadaki iletişim problemini azaltacağımızdan dolayı engelli bireylerin iş imkanlarını arttırmayı amaçladık. Engelli bireyler bu uygulama sayesinde iletişim problemi yaşamayacaklar, topluma yeniden kazandırılacaklar ve kendilerine olan güvenlerini tekrar kazanacaklarını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Seri üretime geçmeyi planlıyoruz"
Projeyi hayata geçirmelerindeki asıl amacın engelli bireylerin devlet dairelerinde işlemlerinin daha rahat yapabilmesi olduğunun altını çizen Yılmaz, bu doğrultuda seri üretim yapılabileceğini kaydetti.
Yılmaz, "Biz bunu daha çok banka, noter gibi yerlerde düşünüyoruz. Uygulama şeklinde uygulamaya koyup engelli bireylerin günlük hayatta iletişimini sağlamasını zaten amaçlıyoruz bir süre sonra ama eldiven kısmını daha çok banka, noter yani devlet destekli olarak düşünüyoruz. Kendilerine ait bir gişe olsun, örneğin bankalarda veya noterde, devlet kurumlarında engellilere ait bir gişe olsun ve bu gişe sayesinde engelli birey işlemlerini tek başına halledebilsin. Bunu amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda inşallah seri üretime geçmeyi planlıyoruz" dedi.
Burak Yılmaz’ın projesi ayrıca 3 Kasım’da Türkiye Gençlik Zirvesi tarafından düzenlenecek "Sosyal Girişimcilik Ödülleri" için finale kaldı.
Üniversite Öğrencisinden Engelleri Kaldıran Mobil Uygulama Ve Eldiven
Konya’da Selçuk Üniversitesi öğrencisi Burak Yılmaz tarafından görme, işitme ve konuşma engelli bireylerin günlük yaşantıdaki iletişimini güçlendirmek ve iş imkanlarını arttırmak amacıyla ’Engelleri Aşalım Projesi’ kapsamında bir mobil uygulama ve eldiven tasarlandı.