Anayasa Mahkemesi, doktor ögretim üyesi, doçent, profesör ve arastirma görevlisi unvanli akademisyen personel kadrolarinin iptaline veya ihdasina iliskin cumhurbaskanligi kararnamesini iptal etti.
Resmi Gazete'de yer alan karara göre, CHP, 27 Temmuz 2020 tarihli ve 65 numarali Bazi Yüksekögretim Kurumlarina Kadro Ihdas Edilmesine Iliskin Cumhurbaskanligi Kararnamesi'nin 1'inci maddesiyle bazi kadrolarin ihdas edilerek, 2 numarali Genel Kadro ve Usulü Hakkinda Cumhurbaskanligi Kararnamesi'nin ilgili bölümlerine eklenmesinin Anayasa'ya aykiri oldugunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesine basvurdu.
Basvuru dilekçesinde, kuralin yetki yönünden cumhurbaskanligi kararnamelerinin sinirlarini astigi, üniversitelerin merkez teskilatinda genel idare esaslarina göre yürütülmekte olan kamu hizmetlerinin gerektirdigi asli ve sürekli görevleri ifa eden doktor ögretim üyesi, doçent, profesör ve arastirma görevlisi unvanli akademisyen personele iliskin bu kadrolarin iptaline veya ihdasina iliskin hükümlerin kanunla düzenlenmesi gerektigi belirtildi.
Basvuruyu degerlendiren Anayasa Mahkemesi, kararnamenin ilgili kisminin anayasaya aykiri olduguna ve iptaline hükmetti.
Yüksek Mahkemenin kararinda, 2017'de 6771 sayili kanunla Anayasada degisiklik yapilarak, yeni bir hükümet sistemine geçildigi, Cumhurbaskanina da cumhurbaskanligi kararnamesi yetkisinin verildigi hatirlatildi.
Cumhurbaskanligi kararnamesi çikarma yetkisinin sinirsiz olmadigina isaret edilen kararda, yürütme yetkisine iliskin konular disinda ise cumhurbaskanligi kararnamesi ile düzenleme yapilmasinin mümkün olmadigi anlatildi.
Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda cumhurbaskanligi kararnamesi çikarilmayacaginin hüküm altina alindigi animsatildi.
Kararda, Anayasa'nin 130'uncu maddesine atif yapilan kararda, üniversitelerin bilimsel çalismalarin yapildigi ve bilimin ögretildigi kurum olarak nitelendirildigi, ayrica bilimsel ve idari özerklige sahip kilinarak, diger kamu kurumlarindan farkli degerlendirildigi vurgulandi.
Üniversitelerin devlet tarafindan kanunla kurulacagina ayni maddede yer verildigi belirtilen kararda, yüksekögretim kurumlarinin kurulus ve organlari, isleyisleri ve bunlarin seçimleri, görev, yetki ve sorumluluklari ile ögretim elemanlarinin görevleri, unvanlari, atama, yükselme ve emeklilikleri, disiplin ile ceza isleri, özlük haklari gibi hususlarin da kanunla düzenleneceginin ifade edildigi belirtildi.
Kararda, su tespitler yer aldi:
"Dava konusu kuralda da ögretim üyesi kadrolari düzenlendiginden, kuralin kadro düzenlemesiyle birlikte ögretim elemanlarinin görev ve yetkileriyle özellikle özlük haklarini etkiledigi, bu çerçevede Anayasa'nin 130'uncu maddesi baglaminda münhasiran kanunla düzenlenmesi gereken konuda düzenleme yaptigi açiktir.
Anayasa'nin 130'uncu maddesinde üniversitelerin kanunla kurulacagi vurgulanmis olup dava konusu kuraldaki üniversite ögretim elemanlarinin kadrolarinin düzenlenmesine iliskin husus, Anayasa'da Cumhurbaskanligi kararnameleriyle düzenlenecegi özel olarak öngörülen konulara iliskin de degildir. Bu itibarla kuralda Anayasa'nin 130'uncu maddesi baglaminda 104'üncü maddesinin 17'inci fikrasinin üçüncü cümlesine aykiri sekilde düzenleme yapildigi anlasilmaktadir."
Iptale iliskin karar, Resmi Gazete'de yayimlandiktan 9 ay sonra yürürlüge girecek.
Üniversite Ögretim Elemanlarinin Kadrolarinin Cumhurbaskanligi Kararnamesi Ile Düzenlenmesi Iptal Edildi
Anayasa Mahkemesinin karari, Resmi Gazete'de yayimlandiktan 9 ay sonra yürürlüge girecek.