Kendi üniversitelerinde Başbakan'dan bile güçlüler, hiç kimse onlara birşey söyleyemiyor. Rektörler, otoritelerini demokratik yolla kullanmalı'' dedi. ABD'nin başkenti Washington'da Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği'nin 5'inci Yıllık Konferansı'nın ikinci günü, Türkiye'deki yüksek öğretim sistemi üzerindeki tartışmalara ayrıldı. Türkiye'deki yüksek öğretim sisteminin sorunlarının masaya yatırıldığı panelde rektörler, bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirdiler.
Paneli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da izledi. Panelin ardından kısa bir söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise rektörlere eleştiri ve çağrıda bulundu. Kavranoğlu, ''Hepimiz, üniversitelerin Türk toplumundaki rolünün ne olması gerektiği üzerinde düşünmeliyiz. Malesef bugünkü tartışmada bunun hakkında çok şey duymadım. Dünkü katıldığım oturumda, üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının, fakültelerin ve devletin rolü hakkında gerçekten düşünmemiz gerektiği noktasına parmak basmaya çalışmıştım. Tüm bu zorlukları, bu nokta temelinde tartışmalıyız. Dolayısıyla, herkesin öncelikle üniversitelerin rolünün ne olması gerektiğini tartışmasını rica ediyorum'' diye konuştu.
''Üniversitelerimiz neden var? Rolleri nedir? Önümüzdeki yıllar içerisindeki beklentilerimizin karşılanmasında ülkemize nasıl katkılar sunmalılar? Bizim rolümüz ne olmalı?'' şeklinde sorular soran Kavranoğlu, ''Hepimiz bu hususlar üzerine odaklanmalıyız. Hepimizin bu yönde düşüneceğini umuyorum ve eminim ki bu sayede iyi ve yeni bir üniversite düzenine sahip olacağız'' ifadesini kullandı.
Bunun yanında gözlemlediği bir başka husus olarak da, üniversite rektörlerinin adeta birer ''kral'' gibi olduğunu, kendi üniversiteleri içerisinde Başbakan'dan bile daha güçlü olduklarını belirten Kavranoğlu, ''Onlara hiçkimse birşey söyleyemiyor. Dolayısıyla, merkezcilikten, YÖK'ün 1982'den başlayarak askeri düzen uyguladığından şikayet ettiğimizde, rektörlerin kendisinin böyle davranmaması, otoritelerini demokratik bir yolla kullanmaları gerekir. Bunu da görmüyoruz'' dedi.
'Üniversite Rektörleri Kral Gibi'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, ''Üniversite rektörleri 'Kral' gibi