Üniversite-Sanayi Arasindaki Dijital Köprüyü Kuracak Mobil Uygulama Açiklamasi 'Jobsocial'

Üniversite-Sanayi Arasindaki Dijital Köprüyü Kuracak Mobil Uygulama Açiklamasi 'Jobsocial'

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) ve üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi(TTO) is birliginde gelistirilen Türkiye’nin ilk yerli milli is odakli sosyal ag projesi “JobSocial” isimli mobil uygulama, bünyesindeki uzman arama motoru ile akademik bilginin hizli bir sekilde sektöre aktarilmasini saglarken ayni zamanda içerisindeki diger özelliklerle de gençlere is bulma ve staj imkani sunuyor.

OMÜ’de akademisyenlerden ve ögrencilerden olusan 10 kisilik bir ekip tarafindan yapilan “JobSocial” mobil uygulamasi barindirdigi yapay zeka özellikleri sayesinde fark olusturuyor. Mobil uygulamada bulunan makale, patent, proje paylasimlari ile gönderi yayinlama, uzman, uzmanlik ve firma arama motoru, is ilani verme, arama, staj ilani verme, arama ve yapay zeka destekli is ilani ile CV eslestirme özellikleri ile uygulama üniversite-sanayi arasindaki dijital köprüyü kuruluyor.

"Önce Türk dünyasina, sonra bütün dünyaya hizmet edecek bir forma dönüstürülecek”

Uygulama hakkinda bilgi veren Ondokuz Mayis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Ondokuz Mayis Üniversitesi olarak tamamen yerli ve milli bir sosyal ag ile bilginin kontrol edilmesini, degerlendirilmesini ve bilgi üzerinde yeni ataklarin yapilabilmesini saglayacak yeni bir sosyal platform olusturduk. Uygulama marketlerinde yer alan bu platform, akademik bilginin hizli bir sekilde sektöre aktarilmasini sagliyor, ögrencinin staj ya da is arayisinda, sektörün nitelikli çalisan arayisinda dogrudan eslestirme yapan bir yapay zeka destegini kullaniyor. Arzu edilen sey, üniversitedeki uzman kadronun sektörün ihtiyacini karsilayacak sekilde en hizli bir sekilde bulusturulmasidir. Burada yerli ve milli olmasi, verinin bizim elimizde olmasi, veriye sahip olmayanin yönetemeyecegini, kendi gelecegini kontrol edemeyecegini biliyoruz. Yasadigimiz dünyada verinin analiz edilmesi, verinin kontrol edilmesi ve verinin uygun isimlerle en kisa sürede bulusturulmasi hedefleyen bir agdir. Burada sadece OMÜ degil, Türkiye’deki akademik birikimin tamaminin, Türkiye’deki sektörünün tamamina hatta bunun bir sonraki adimda önce Türk dünyasina, sonrasinda bütün dünyaya hizmet eder bir forma dönüstürülecek. Öncelikle bizim birinci derecede muhatabimiz üreten sektördür. Üretilen patentlerin dogrudan onlara düsmesi, ilgi duyduklari patentle dogrudan ilgilenmelerini saglamaktir. Kendi sorunlariyla alakali bir uzman arayisi ve bu uzmanin nerede oldugu yapay zekâ araci ile sektöre sunmak istiyoruz. Diger islemlerin ikili islemlerin arkasindan gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde yapacagimiz görüsmelerle bütün teknoloji ve transfer ofislerinin, üniversitelerinin bunu kullanmalarini arzu ediyoruz. Proje yaparken uzman bulma konusunda kendilerine kolaylik saglayacak. Ögrenci açisinda baktiginizda staj ararken, is ararken dogrudan basvurabilecegi nitelikli is bulma imkani saglayacak. Üreticinin de aradigi nitelikle insani bulma noktasinda dogrudan yapay zekanin eslestirmesiyle gerçeklestiren bir ag oldugu için her iki tarafa ciddi bir imkan sagliyor. Bizim açimizdan önemli olan üniversitedeki birikimin sahneye çikmasi ve topluma sunulmasidir. Bütün üniversitedeki patentlere erisim imkani veya üretilen patentlerin dogrudan ilgililerin ekranina düsmesi saglamaktir” dedi.



"Içerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediginiz uzmanliga sahip kisileri bulabiliyorsunuz”

OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi Ögr. Görevlisi ve ayni zaman proje koordinatörü Ismail Iseri, “Yerli ve milli sosyal ag projesidir. OMÜ ile TTO is birliginde gelistirildi. Projenin en önemli özelligi üniversite ve sanayi arasindaki dijital köprüyü olusturmaktir. Bu özelligi sayesinde akademide olusan bilgi birikiminin en hizli sekilde paylasimlara ilgi duyan kisilere ulasmasini saglayacak. Burada kisilere, firmalara özel sektör çalisanlarina ve tüm akademisyenlere olusan bilginin paylasilmasini sagliyoruz. Uygulama 2,5 yillik bir emek sonucu ortaya çikti. Içerisinde çok önemli özellikle var. Bunlardan birincisi yapay zeka temelli bir eslestirme algoritmasidir. Örnegin yapay zeka alaninda çalisan bir akademisyenim. Yapay zeka ile ilgili bir makale paylastigimda bu makalenin yapay zeka alanin ilgi duyan sosyal agdaki diger kullanicilara ulasmasini sagliyor. Bilgi en hizli sekilde dogru kisilere ulasmasini sagliyor. Bilginin daha hizli sekilde ürüne dönüsmesi ve ülkemize katma deger olusturmasi anlaminda da bu proje önemli bir göreve soyunmus durumundadir. Uygulamada aslinda firmalar çok büyük kolaylik sagliyoruz. CV’leri içeriklerine göre yapay zeka ile is ilanlari ile eslestirerek daha hizli kullanici deneyimi sunuyoruz. Bir uzmanlik arama motoru özelligi de görüyor. Içerisinde güçlü arama motoru sayesinde istediginiz uzmanliga sahip kisileri bulabiliyorsunuz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile