Dinçer, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle ilgili önceki yıllarda Felsefe bölümü başlığı altında soru soruluyordu. Artık ayrı bir başlık altında sorular sorulacak. SBS gibi alternatif sorular olacak.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle yapılan ‘Okullar Hayat Olsun’ projesinin değerlendirme toplantısı yapıldı. Taksim Elit World Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilçe belediye başkanları katıldı.
Toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Dinçer, “ÖSYM’den ve YÖK’ten talebimiz, üniversite sınavlarında lise müfredatında yer alan uygun bir soru hazırlanmasıdır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle ilgili zaten önceki yıllarda Felsefe bölümü başlığı altında en az 2 ya da 3 soru soruluyordu. Genel dinler tarihi ve ahlaki temel değerlerle ilgili konular Din Kültürü’yle ilgili. Bu konuda yapılan tartışma bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Din Kültürü’yle ilgili sorular ayrı başlık altında sorulacak. Soru sayısı da 4 ya da 5 olacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi anayasal olarak da belirlenmiş zorunlu bir derstir. Bütün çocuklarımız bu dersi alır zaten. Sadece azınlık okullarında bu ders verilmez. Azınlık okullarında Milli Eğitim Bakanlığı SBS’de aynı durumla karşı karşıyadır. O zaman da öğrencilere alternatif sorular soruluyor. Azınlıkların hakkı gözetilerek alternatif sorular sorulur diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.Yunus Emre'nin 10. sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı'nda yer verilen şiirine sansür yapıldığı iddiaları hakkında açıklamalarda bulunan Dinçer, "Bu bahsedilen kitap özel bir yayın evinin hazırladığı ders kitabı. Talim Terbiye Kurulu bir sansür kurulu değil ki Yunus Emre’ye sansür yapsın. Biz hangi sınıfta, hangi kazanımların olacağını tespit ediyoruz. Piyasada öğretmenlerin hazırladığı kitaplarda da bu kazanım koşullarının sağlanıp sağlanmadığına bakıyoruz. Kitabı yayınlayan yazar, kazanımları öngören dizeleri almış onun dışındaki dizelere yer vermemiş. Dolayısıyla şiirin tamamı var mı yok mu diye bir bakılmaz. Ben bu tartışmayı öküzün altında buzağı aramak gibi görüyorum." dedi.
'üniversite Sınavında, Din Kültürü Sorularına Alternatif Sorular Olacak'
Milli eğitim Bakanı Ömer Dinçer, üniversite sınavlarında sorulacak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle ilgili açıklama yaptı.