Üniversite Tercihi Yapacak Gençlere DABIS Ile Türkiye'nin Her Yerinden Veriye Dayali Danismanlik

Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi, “Senin Rehberin” slogani ile hayata geçirdigi Danisman Bilgi Sistemi (DABIS) ile YKS sonuçlarina göre tercih yapacak gençleri kariyer yolculuklarinda destekliyor.

Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi, “Senin Rehberin” slogani ile hayata geçirdigi Danisman Bilgi Sistemi (DABIS) ile YKS sonuçlarina göre tercih yapacak gençleri kariyer yolculuklarinda yalniz birakmiyor. Türkiye’nin ihtiyaç duydugu nitelikli genç insan kaynaginin yetistirilmesi için gerçeklestirdigi projelerin çerçevesini ve içerigini sürekli gelistiren Ofis, DABIS ile tüm gençlerin objektif veriye dayali karar vermelerini sagliyor. Yüksekögretim mezunlarinin istihdam performanslarinin üniversite bazinda raporlandigi DABIS ile psikolojik danisman ve rehber ögretmenler gençlere kariyer danismanligi hizmeti sunuyor. Önceki yillarda sadece tercih danismanliginda görevli olan psikolojik danisman ve rehber ögretmenler araciligi ile hizmet sunan platforma bu sene Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisinin karariyla kamuda görev yapan 39 bin psikolojik danisman ve rehber ögretmenin tamami tanimlandi.

DABIS, gençlerin YKS tercihlerinde üniversite mezunlarinin is gücü piyasasi performanslarindan yola çikarak belirlenen 6 gösterge üzerinden karar alma imkani sunuyor. DABIS ile üniversite mezunlarinin is gücü piyasasi performanslari, kamu kurumlarindan alinan birincil veriler ile elde ediliyor. DABIS, bir üniversitenin belirli bir program mezununun ne kadar sürede is buldugu, basladigi iste ortalama ne kadar ücret aldigi, mezun oldugu programdan farkli bir alanda çalisip çalismadigi, kamuda çalisip çalismadigi, çalistigi firmanin büyüklügü, hangi sektörde is buldugu gibi tercih sürecine etki edebilecek önemli göstergeler içeriyor.

Ögrenci kayit özelligi ile daha fazla gencin sistemden yararlanacak ögrencilerin Türkiye’nin her yerinden kariyer danismanligi hizmeti almasini saglamak amaciyla DABIS’e ögrenci kayit özelligi eklendi. Bu sayede ögrenciler kayit esnasinda kendilerine atanan kodu Türkiye’nin herhangi bir yerinde psikolojik danisman veya rehber ögretmeni ile paylasarak tercihlerine yön verebilecekler.

DABIS’te kariyer danismani tarafindan gerçeklestirilen incelemeler, göstergeler bazinda ögrenciye özel olusturulan rapora eklenebilirken, her kariyer danismani sadece kendi olusturdugu ögrenci raporunu görüntülüyor, düzenleyebiliyor, indirebiliyor ve raporu ögrencilerle paylasabiliyor. Ön lisans bölümlerinin is gücü Piyasasi performanslari da artik DABIS’te. Geçtigimiz iki yilda DABIS’i kullanan psikolojik danisman ve rehber ögretmenlerin geri bildirimleri dogrultusunda veri çerçevesi genisletildi. Lisans bölümlerinin istihdam piyasasi verilerine ek olarak özellikle meslek lisesi ögrencilerinin tercihlerine yön verebilmek için üniversitelerin ön lisans bölümlerine ait veriler de DABIS’e eklendi.

Psikolojik danisman ve rehber ögretmenlerin mesleki rehberlik ve tercih danismanligi adina yararlanabilecegi bir kaynak olarak yil boyunca kullanima açik olan sistem, yeni verilerle güncellenmeye devam ediyor. Bu baglamda ulusal veya uluslararasi yetkili kurumlar tarafindan akredite edilen üniversite ve bölüm bilgileri de DABIS’te yer aliyor. Sadece tercih döneminde degil, lise dönemindeki tüm egitim kademelerinde yil boyunca yararlanilabilecek DABIS ile basta psikolojik danisman ve rehber ögretmenler olmak üzere ilgili tüm profesyonellerin hizmet kalitesi artirildi. Ögrenciler böylece geleceklerini sekillendirirken veriye dayali kararlar alabiliyor.

Öte yandan DABIS kullanimina yönelik hazirlanan egitim içerikleri, Uzaktan Egitim Kapisi üzerinden tüm ögretmenlerin erisimine açildi. Ofis tarafindan gerçeklestirilen webinar serisi ile okullarda ve Rehberlik Arastirma Merkezlerinde görev yapan tüm psikolojik danisman ve rehber ögretmenlere etkilesimli egitimler verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile