Savunma sanayi üzerinde ihtisaslasan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Rektör Yardimcisi ve Tarim Bilimleri Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tolga Karaköy öncülügündeki bilimsel çalismalarda tarim alaninda da öne çikti. Gelistirdigi soguk ve kurakliga dirençli yerli tohumlarla dikkat çeken Karaköy ve ekibi ürettikleri nitelikli meyve ve sebze tohumlariyla da ülke tarimi için umut veriyor.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarim Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde üretilen 50 bin nitelikli meyve ve sebze fidesi, vatandaslarin ve çiftçilerin daha nitelikli ürünler yetistirilmesi, nitelikli yerli tohumun yayginlastirilmasi için halka dagitildi.
Fidelerin dagitimi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafindan Sivas Tarihi Kent Meydaninda düzenlenen ‘Üniversite Sehir Bulusmasi’ etkinliginde vatandaslarla bulusturuldu.
“Üniversitelerin topluma katki gibi bir misyonu var”
Fide dagitim etkinliginde konusan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, üniversitelerin topluma katki gibi bir misyonlari da bulundugunu hatirlatarak, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sehirle Bulusma Günlerinde bir araya gelmis bulunuyoruz. Üniversitelerin temel amaçlari 3 kapsamda degerlendirilebilir. Birincisi egitim-ögretimdir. Ikincisi arastirma gelistirmedir. Üçüncü ise toplumsal katkidir. Üniversitemiz iyi yildir yüksek lisans programinda egitim yapiyorduk. Bu yilda lisans egitimine ögrenci alacagiz, insallah. Ülkemizin önde gelen savunma kuruluslari ile yaptigimiz is birligi çerçevesinde yüksek lisans ve doktora ögrencilerimiz, ülkemizin en yüksek teknolojilerini üreten firmalarinda ise basladilar. Bu egitim anlaminda üniversitemizin dogru yolda oldugunu gösteriyor. Ögrencilerimiz doktora ve yüksek lisanslarimi bitirmeden ülkemizin en gözde teknoloji firmalarinda çalismaya basladilar. Ikinci misyonumuz olan arastirma ve gelistirme anlaminda yine bu savunma sirketleri ve tarim sirketleri ile arastirma-gelistirme çalismalarimi devam etmektedir. Bugünkü bu fide dagitimimizda bu arastirma-gelistirme çalismalarimizin bir ürünüdür. Tarim Bilimleri Fakültesinin serada ürettikleri nitelikli sebze ve meyve fidelerini halkimizin ve çiftçimizin daha nitelikli üretim yapabilmeleri için dagitma karari verdik. Yaklasik 50 bin fide dagitimi öngörüyoruz” seklinde konustu.
Kaliteli ve yüksek üretim amaçlaniyor
Etkinlikte konusan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Üniversite ve sehir bulusmalari kapsaminda özellikle Tarim Birimleri ve Teknoloji Fakültesi olarak yapmis oldugumuz AR-GE çalismalari neticesinde, yöremiz iklim kosullarina uygun olan çesitlere ait fideler üreterek sehrimiz ve yöre insaniyla paylasima gitmekteyiz. Üniversite ve fakültemizin tarimsal AR-GE merkezinde özellikle tahillar basta olmak üzere; bugday, arpa, yulaf, baklagiller gibi özellikle ayçiçegi, seker pancari, soya gibi ürünlerin islah çalismasini yürütmekteyiz. Bu kapsamda yaptigimiz en önemli çalisma yöremize uygun olan ve çiftçimizin daha önce tanimadigi ancak var olan çesitlerin adaptasyon çalismalarini yaparak çiftçinin daha kaliteli ve daha yüksek ürün almasini saglamak adina islah çalismalarini yürütüyoruz. Bu çalismalari yürütürken özellikle biyoteknoloji, moleküler genetik gibi dallari da kullaniyoruz. Bu noktada çok iyi bit asamaya getirmis durumdayiz" seklinde konustu.
Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag ise bulada yaptigi konusmada sunlari söyledi:
“Çiftçilerimizin bilinçlenmesi gerektigini, iklimlerin degistigini, pandemiden dolayi tarimin ne kadar önemli oldugunu anlatmak ve tarima herkesin saygi duymasini saglamak için böyle bir etkinlik yapildi. Ben herkese çok tesekkür ediyorum."
Konusmalarin ardindan fide dagitimi gerçeklestirildi.
Üniversite, Üretimde Niteligi Arttiracak 50 Bin Fide Dagitti
Savunma sanayi üzerinde ihtisaslasan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, tarimsal üretimde niteligin arttirilmasi için yüksek nitelikli 50 bin fideyi çiftçilerle bulusturdu.