Malatya İnönü Üniversitesi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, İnönü Üniversitesi Hekimhan Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı tarafından, Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen, alt yapı proje kapsamında ana arı ve bal üretiminin yapılarak satışa sunulduğu belirtildi.
Proje kapsamındaki koloniler, nektar akımı döneminde, yoğunluk olarak geven ve kekik bitkisinin bulunduğu Beydağı Belediyesi Ballık Dere mevkiine nakledildiğinin ifade edildiği açıklamada, proje yürütücüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiramis Karlıdağ'ın kolonilerde genç ve kaliteli ana arı kullanımının önemini vurgulayarak başarılı bir arıcılığın ilk koşulunun kolonilerin ana arısının mümkünse her yıl, değilse en fazla 2 yılda bir değiştirilmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi. Kolonide tek başına bulunan ana arının, koloninin bütün gelişme ve verimliliğine yön verdiği, bu nedenle ana arı yetiştiriciliğinin ve kullanımının teknik arıcılıkta büyük önem taşıdığını, kolonide genç ve kaliteli ana arı bulundurulmasının bal verimini önemli ölçüde artıracağını vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Karlıdağ, amaçlarının hastalıksız ve damızlık değeri yüksek ana arı yetiştiriciliği ile kaliteli bal üretimi yanında, diğer arı ürünleri olan arı sütü, polen ve propolis de üreterek Malatya arıcılarına örnek olmak istediklerini söyledi.
Karlıdağ, Hekimhan Meslek Yüksekokulu Arıcılık programının uygulayacağı arı ürünleri üretim projeleri ile Malatya arıcılarına bal üretimi yanında diğer arı ürünleri üretiminin de yapılabileceği konusunda örnek teşkil edileceğini ve arıcılara kaliteli arı ürünleri üretmeleri konusunda bu projelerin teşvik edici olacağını ümit ettiklerini açıkladı.
Tüketicilerin de arı ürünleri satın alırken dikkatli davranmalarını, özellikle ülkemizde tüketimi en fazla olan arı ürünü balın daha çok önem taşıdığını ifade etti.
Tüketicilerin bal satın alırken kaliteli bal almalarının çok önemli olduğunu, ticari glikoz kullanılan balların sağlık açısından sakıncalı olduğunu söyleyen Karlıdağ, ayrıca halk arasında yanlış bir inanış olduğunu, kara kovan balının her zaman doğal olmayabileceğini, kara kovan balında peteğini arı kendisi örse bile, arıya dışarıdan ticari glikoz ile besleme yapılabileceğini belirterek, kara kovan balı satın alınmasında da çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi .
Üniversitede Bal Üretilip Satışa Sunuldu
Hekimhan MYO Arıcılık Programı tarafından ana arı ve bal üretimi yapılıp satışa sunulduğu bildirildi.