Girişimci Fatih İnan , AA muhabirine, Kütahya'daki Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme ve Seramik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan mühendislik yapmayı planladığını ancak daha sonra bundan vazgeçerek, çocukluğunda dedesi ve babasının yanında öğrendiği met helva üretimine yöneldiğini söyledi.
Öğrencilik yıllarında KOSGEB hakkında araştırmalar yaptığını ve mezun olduktan bir süre sonra KOSGEB'in girişimcilere yönelik hibe ve kredi desteğine başvurduğunu belirten İnan, ''Başvurumun kabul edilmesiyle kursa gidip sertifikamı aldım ve iş yerimi açtım. 11 personel çalıştırdığım iş yerimde ürettiğim ürünleri, yurt içi ve yurt dışına pazarlıyorum'' dedi.
İnan, 4-5 yıl sonra daha büyük bir fabrika kurmayı hedeflediğini dile getirerek, son teknolojiden yararlanıp el değmeden daha hijyenik üretim yapmak istediğini anlattı.
-''Bu müessesede tam bir bebeklik dönemi yaşanıyor''-
Fatih İnan'ın babası Atilla İnan da met helva üretiminin baba mesleği olduğunu ve yaklaşık 45 yıldır bu işle uğraştıklarını bildirdi.
Babası ve kendisinin iki kuşak sürdürdüğü met helva üretimini, üçüncü kuşak olarak oğlunun ele aldığını söyleyen İnan, şunları kaydetti:
''Oğlum, üniversiteyi bitirdikten sonra KOSGEB'in girişimcilik kursunu tamamladı. Met helvası hakkında Ar-Ge çalışmaları yaptı. 'Nasıl yenilikler yapabilirim-' diye düşünürken, KOSGEB'e bağlı Eskişehir İş Geliştirme Merkezi yöneticileriyle tanışıp burada bir iş yeri açtı. Bundan sonraki hedeflerimiz daha büyük tesisler kurup büyük fabrikasyon düzeye gelerek, istihdamı biraz daha artırmak.
KOSGEB'in girişimcilere verdiği destek çok önemli. Bir bebek düşünün, ayağa kalkıp yürüyebilmesi için mutlaka ona uzanan bir el olması gerekiyor. Oğlumun kurduğu bu müessesede tam bir bebeklik dönemi yaşanıyor. Burada KOSGEB ve ESİŞGEM'in uzattığı el sayesinde müessesemiz ayağa kalkıp önce yürüyecek, daha sonra koşacaktır. Tesisi ilk kurduğumuzda 4 personelle işe başlamıştık. Bunun ardından makine ve teçhizatımızı KOSGEB desteğiyle aldık ve personel sayımızı yükselttik. İlerleyen yıllarda 11 olan sayıyı 20'lere, 50'lere çıkarmak istiyoruz.''
İnan, met helva üretimi işini babasından alıp oğluna devrettiğini ifade ederek, bu mesleğin gelecek kuşaklara taşınmasına gayret ettiklerini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Mürsel Çetin
Üniversitede Mühendislik Eğitimi Alan Girişimci, Kosgeb Kredisi Alarak Dedesi ve Babasının Mesleği Olan Met Helva Üretimine Başladı
Fatih Doğan - Eskişehir'de yaşayan ve üniversitede mühendislik eğitimi alan girişimci, mühendislik yerine dedesi ve babasının mesleğini seçerek, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan aldığı krediyle met helva üretimine başladı.