Üniversitedeki `kadro` Gerilimi

Üniversitedeki `kadro` Gerilimi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan bin 700 taşeron işçinin çalıştığı Balcalı Hastanesi`nde işçilerle üniversite yönetimi arasında `kadro` gerginliği sürüyor.

Sendika, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nca alınan kararın uygulanıp üniversite kadrosuna geçirilmeyi beklerken, rektörlük ise ortada kesinleşmiş bir yargı hükmü bulunmadığı görüşünü savunuyor. ÇÜ Rektörü Prof.Dr. Alper Akınoğlu, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtlayarak, üniversitenin kamuoyunda `işçi düşmanı` olarak gösterilmeye çalışıldığını iddia etti. Akınoğlu, konuların saptırılmaya çalışıldığını belirterek şöyle konuştu: "Sendika işçilerin yanında da, biz kişilerin yanında mıyız? Böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Bizi kamuoyunda `işçi ve emek düşmanı` olarak göstermeye çalışıyorlar. Bu doğru değil, böylesi bir yaklaşım ya da tutumiçinde olmamız söz konusu dahi olamaz." BİZİ KAMUOYUNDA İŞÇİ DÜŞMANI OLARAK GÖSTERİYORLAR Ortada konuyla ilgili kesinleşmiş bir yargı hükmü olmadığını, bunu sendika yöneticilerinin de çok iyi bildiğini savunan Akınoğlu, şunları söyledi: "Sendika bizden taşeronlaşmayı tamamen kaldırmamızı, çalışan tüm işçileri üniversite kadrosuna almamızı istiyor. Ancak, bu sorun sadece ÇÜ`nün değil, Türkiye`nin genel bir sorunu." Üniversite olarak Kamu İhale Kanunu`na göre hareket ettikleri gibi kanunlar neyi emrediyorsa onu yerine getirdiklerini belirten Prof. Dr. Akınoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Ancak sendika bize Türkiye`de bugüne kadar yapılmamış bir şeyi, ilk defa ÇÜ bünyesinde uygulamamızı istiyor. Biz bu duruma karşı çıkıyor ve yapılmasının mümkün olmadığını söylüyoruz. Ama kendileri; `Türkiye`de yok ama biz bunu ilk defa ÇÜ`de yapacağız` diye dayatmada bulunuyorlar." Kanunlar neyi öngörüyor ve neyin nasıl ve ne şekilde yapılmasını emrediyorsa, kendilerinin de buna göre hareket ettiğinin altını çizen Alper Akınoğlu, yasal olarak söz konusu işçileri kadroya almalarının mümkün olmadığını, ancak sendikanın aksi yönde hareket ederek üniversite yönetimini kanun dışı hareket etmeye zorladığını da iddialarına ekledi

MAĞDUR OLDUK Balcı Hastanesi`nde çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Örgütlenme Daire Başkanı Mustafa Hotlar ise, Rektör Akınoğlu`nun açıklamalarına karşı çıkıyor ve konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nca alınmış bir kararın olduğunu hatırlatıyor. Hotlar, ilgili bakanlığın `yetki` barajını hangi sendikaların aştığını yaklaşık 2.5 yıldan bu yana açıklamadığını, bu nedenle de işçiler adına işverenle toplu iş sözleşmesi yapamadıkları gibi mağdur olduklarını anlattı. "Hiç kimseye yapılması, yasalarca mümkün olmayan bir şeyi yaptırmak için baskı uygulamıyoruz" diyen Hotlar, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na taşıdıklarını ve bakanlıkça görevlendirilen heyetin üniversiteye gelerek burada bir dizi inceleme ve araştırmalarda bulunduğunu, hazırlanan rapordaysa üniversitede 1990 yılından bu yana yapılan ihalelerin `hileli` olduğunu tespit ederek, taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışan işçilerin de işe giriş tarihinden itibaren üniversitenin asli işçileriolduğunun belgelendiğini söyledi.Söz konusu raporun da 13 Ocak 2010 tarihi itibariyle tescillendiğini, ancak ne üniversite yönetimi ne de taşeron firmanın buna itibar etmediğini ileri süren Hotlar, şöyle konuştu: "Çalışma hayatını bakanlık düzenliyor. Ancak, ne yazık ki üniversite yönetimi bakanlığın kararına uymuyor. Uymadıkları için de bakanlık üniversiteyle firmaya para cezası verdi. Yapılan itirazlarsa sonuçsuz kaldı." Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Bölge Müdürlüğü`ne yapmış oldukları başvuruda ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bünyesinde çalışan işçilerle üniversitenin, `bireysel iş sözleşmesi` yapabileceğini, bu konuda da herhangi bir engel olmadığını ifade eden Mustafa Hotlar, "Konuyla ilgili üniversite yönetimine çağrıda bulunduk. Ancak, bu konuyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmadılar, çağrılarımızsa sonuçsuz kaldı. Evet, biz Türkiye`de ilk defa örgütlenme alanında bir çalışma yapıyoruz.Amacımız; hastane işçilerinin gelecek kaygısı taşımadan, insanca yaşayabileceği bir ücret ve daha iyi bir çalışma koşullarına kavuşmasını sağlamak. İşçiler, bireysel sözleşme yapabilir ve bunun önünde de herhangi bir engel yok. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile