Üniversitelerin yeni eğitim ve öğretim dönemine birçok sıkıntıyla girdiğinin altını çizen İlyas Kaya, “Çözülmesi gereken birçok mesele var, ancak her geçen gün üzerine yenileri ekleniyor. Üniversiteler çalışan personelin sıkıntıları artarak devam etmektedir. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse, üniversitelerde çalışan idari personel en düşük devlet memuru maaşını almaktadır. Bu durumun üniversite ödeneği ile güçlendirilmesi gerekmektedir. İdari personel eğitim ödeneği ve döner sermaye payından faydalandırılarak üniversitelerde memur istihdamı tercih edilebilir hale gelmelidir” ifadelerini kullandı.
Üniversitelerde çalışan personellerin üst öğrenimlerini bitirmelerine rağmen kurumların unvan imtihanı açmamasından dolayı mağduriyet yaşamakta olduğunu belirten Kaya, “Tekniker ya da memur olarak görev yapan bir personel lisansını mühendislik vb. gibi alanlarda tamamlamış olmasına rağmen unvan ve özlük haklarından faydalanamamaktadır. Acilen bu durumun düzenli ve rutin bir şekilde uygulanması gerekmektedir” dedi.
Güvenlik personelinin her konuda yalnız bırakıldığının altını çizen Kaya, “Güvenlik personellerimiz, kurum içinde dâhil olduğu adli olaylarda yalnız bırakılmaktadır. Adli olaylarla ilgili konularda güvenlik personelinin fiilen müdahil olması yerine, hukuk müşavirliğinin adliyede personeline vekâleten müdahil olması daha uygun olacaktır. Bu personelin özgüvenini ve kuruma olan aidiyetini güçlendirecektir. Üniversitelerde güvenlik hizmetlerinin tamamının hizmet alınması yoluyla çözülmesi uygun olacaktır” şeklinde konuştu.
Yemek hizmetinin kalitesinin artması gerektiğini de kaydeden İlyas Kaya,
Uludağ Üniversitesi’nde kreş ve anaokulu hizmetinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilmesi konusunda da değerlendirmelerde bulundu. İlyas Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü;
“2017-2018 eğitim öğretim yılı itibari ile ilgili protokol kapsamında; 36-66 ay arasında çocukların eğitim öğretim gördüğü kreş ve anasınıfı hizmetinin Bursa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesi” kapsamında hizmet vermeye başlamıştır. Uludağ üniversitenin personeline sağladığı aile unsurundaki en önemli varlıkları olan evlatlarını güvenli bir biçimde bırakabildikleri, herhangi bir durumda kurum içinde rahatlıkla evlatlarına ulaşıp olumsuzlukları giderebildikleri ve Uludağ Üniversitesini tercih edilebilir kılan; 12-36 ay arasındaki çocuklar için sağladığı kreş hizmetinin kaldırılması personeli üzmüş ve mağdur etmiştir. Uludağ üniversitesi personeli bu hizmetin devam etmesini arzulamaktadır.
Öte yandan en küçük işletmeler bile servis hizmeti verebilirken bu hizmetin ortadan kaldırılma çalışmaları, çalışanların motivasyonunu düşürecek, kurumun mesai programını olumsuz etkileyecektir. Bu hizmetin iptalini programlayan yetkililer, Bursa’daki toplu taşıma araçlarında yoğunluk ve toplum içinde oluşturdukları stresten habersizler sanırım. Evinden kurumuna ulaşmakta problem yaşayan memur, akşam da evine yorgun argın sıkışık ve stresli bir şekilde ulaşmasına sebep olacak ve yine var olan imkânlar imkânsızlaştırılacaktır”.
Üniversitelerden Buruk Açılış
Eğitim Bir-Sen Bursa 2 No’lu Şubesi Başkanı İlyas Kaya, yeni eğitim öğretim dönemi başında üniversitelerin mevcut durumu hakkında açıklamalarda bulundu.