Üniversiteli Asçilarin Is Kaygisi Yok Açiklamasi 'Okul Biter Bitmez Is Hazir'

Üniversiteli Asçilarin Is Kaygisi Yok Açiklamasi 'Okul Biter Bitmez Is Hazir'

Asçilik son yillarda artan yemek programlari ve yarismalarin etkisi ile turizm sektörü sayesinde gençlerin en gözde meslekleri arasinda yer edindi. Gençler istihdam orani yüzde 100 oldugu belirtilen asçilik için üniversitelerin yolunu tutuyor. Üniversitelerin asçilik ve gastronomi bölümlerinde egitim alan gençler alanlarinda rahatlikla is bulabiliyor.

Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu asçilik programindan son 10 yilda mezun olan 600 kisinin özel sektör ve kamuda istihdam edildigi belirtiliyor. Bu yil asçilik alaninda 58 ögrencinin mezun olacagi okulun ögrencileri diplomalarini alir almaz bes yildizli otel ve restoranlarin mutfaklarinda hünerlerini sergilemeyi sürdürecek.

“Okul biter bitmez isim hazir”

Lise egitimini de asçilik üzerine almasinin yani sira stajini da Antalya’daki bes yildizli otellerde yaptigi için iyi düzeyde bilgiye sahip oldugunu belirten ögrencilerden İçelli Melek Uçar, “Okul biter bitmez isim hazir. Kendimi gelistirip asçi basi olmayi hedefliyorum” dedi.



Asçilik herkesin gözde meslegi

Memleketi Tokat’taki bir otelle anlastigini anlatan Seher Özen ayliginin bir sonraki yil 8 bin TL’den az olmayacagini belirtti.

Önceden kasapta çalistigini simdi de otellerde deneyim kazanip restoran açmayi hayal eden Alperen Hamamci da “Istihdam sorunumuz yok. Otellerde çok rahat bir sekilde is bulabiliyoruz. Bu yüzden asçilik herkesin gözde meslegi haline geldi” diye konustu.



Doktor, mühendisler de hobi olarak asçilik ögreniyor

Önceki yillarda doktor, mühendis ve hemsire ögrencilerinin de bulundugunu hatirlatan Ögretim Görevlisi Kübra Erbil ise “Onlar asçiligi gelip hobi amaciyla ögreniyorlar. Ama ögrencilerimizin birçogu da asçilik meslegini sevdikleri için kendilerini gelistirip is ediniyorlar” seklinde konustu.



“Bu bölümü bitiren aç kalmaz. Rahatlikla is bulabilir”

Asçiligin okullarindaki en fazla tercih edilen program olduguna deginen Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Aytug Mermer Üzümlü, “Bilimsel bilgiyle sektörün beklentilerini harmanliyoruz. Amasya Üniversitesi olarak ögrencilerimize mezun olduklarinda kendi kulvarlarindaki rakiplerinden farkli olma imkani sunuyoruz. Bu bölümü bitiren aç kalmaz. Özel sektör ve kamuda çok rahatlikla is bulabilir” ifadelerini kullandi.

“Kendisini gelistiren asçi maasini kendi belirleyebiliyor”

Türkiye genelindeki üniversitelerin gastronomi ve asçilik bölümlerinin yüzde 100 doluluk oraniyla egitim sürdürdügünü vurgulayan Asçilik Programi Ögretim Görevlisi Kenan Pala, “Kendisini iyi yetistirmis diplomali asçinin bosta kalmasi mümkün degil. Devlet kurumlarina atananlar da var. Özel sektörde iyi yere gelenler de var. Istihdam orani yüzde 100. Kendisini gelistiren, sektörde kabul ettiren ve belirli çevre edinen asçi maasini kendi belirleyebiliyor. Asçi basina, sefe isletmenin konsept ve imajina göre 100 bin lira veya 200 bin liraya kadar maas verebilirler” degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile