Uzun Yaşam Merkezi olarak nitelendirilen Nazilli’de yaşlılara da saygı ve sevgilerini gösteren üniversite öğrencileri, ‘Otizm’ başta olmak üzere birçok konuya dikkat çekiyor. Üniversite öğrencilerinin son projesi ise Nazilli halkından da büyük destek görüyor. Sosyal Hizmet Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Ramazan Kocakaya, aynı bölümde eğitim gören arkadaşlarıyla birlikte toplumsal sorunlara sessiz kalmayarak, bu sorunlara çözüme kavuşturmak için yola çıktıklarını söyledi.
Kocakaya, “Bu çalışmalar kapsamında ilk olarak 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası’nda bir proje geliştirerek Huzurevi sakinlerimize ziyaretimiz oldu. Eş zamanlı olarak sokaklarda da çalışmalarımız oldu. Yaşlılara çiçek dağıttık, onların gününü kutladık, sokakta halka broşür dağıttık. Onlarla birkaç dakika bile olsa kısa sohbetlerle hem sorunlarını dinledik, hem de onların mutlu olmasını sağladık” dedi.
Ramazan Kocakaya, YGS Sınav Haftası’nda stantlar açtıklarını kaydederek, “YGS Sınavı’ndan çıkan adaylardan ÖSYM tarafından dağıtılan kırtasiye malzemelerini topladık. Topladığımız kalemleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yardım alarak belirlediğimiz 10 köy okuluna gönderdik. Bu proje kapsamında da 3 bin adet kalem, bin 500 adet silgi ve bin 500 adet kalemtıraş topladık. Bunun yanı sıra duyarlı arkadaşlarımızın yardımı ile 10 tane çanta toplayarak, en kısa sürede belirlediğimiz köy okullarına ulaştırdık” ifadelerini kullandı.
Kırtasiye malzemelerini köylere dağıttıkları sırada gördükleri manzaradan çok etkilendiklerini dile getiren Kocakaya, “Köy okullarına gittiğimizde gördük ki, oraların daha büyük eksiklikleri vardı. En basitinden kütüphanelerinde kitapları yoktu ve öğretmenleri bu durumdan yakınıyordu. Bizde proje geliştirerek Nazilli halkının ve esnafının desteği ile köy okullarına kütüphane oluşturmak için yola çıktık. Stantlar aracılığıyla atıl duruma düşmüş, kullanılmayan kitapları toplamayı düşünüyoruz. Aynı zamanda esnaflardan, büyük firmalardan sponsor olmalarını istiyoruz. Projemizin hedefi 5 bin kitap. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucu ihtiyaç sahibi 6 okulu belirledik. Bu okullara kütüphane kurmak istiyoruz” dedi.
Nazilli Belediye Meydanı ile Sümer ve İsabeyli Yerleşkelerinde 24-30 Nisan 2013 tarihleri arasında, Nazilli’de eğitim-öğretim veren 13 lisede 24-25-26 Nisan 2013 tarihlerinde, Nazilli’de faaliyet gösteren dershanelerde ise 27-30 Nisan 2013 tarihleri arasında stant açarak, atıl durumdaki, kullanılmayan kitapların toplanacağını sözlerine ekleyen Ramazan Kocakaya, “Bütün hedefimiz daha bilinçli bir toplum oluşturabilmek. Bunun için de Nazilli halkından ve esnaflarından destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
OTİZME FARKLI BAKIŞ AÇILARI VAR
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, ‘Otizm’ konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla da bir dizi etkinlik düzenlediklerini belirten Ramazan Kocakaya ise, “Hiçbir şey düşündüğümüz gibi değil her şey yaşadığımız gibidir ve dünya farklılıklarla güzeldir sözünden yola çıkarak, ‘Otizm’ konusunda bir çalışma yaptık. ‘Otizm seçim değildir’ sloganıyla yaptığımız çalışmalarda broşürler, afişler, kitapçıklar dağıtarak ve bilgilendirmeler yaparak, toplumsal bilinç oluşturmaya çalıştık. Otizmli çocuk ve ailelerini davet ederek toplumsal bütünleşmeyi sağladık. Atatürk Parkı’nın önünde topluma açık bir alanda stantlar kurarak, otizm ile alakalı sloganlar, fotoğraflar, afişlerin bulunduğu pankartlar açtık. Otizmli çocuklarla birlikte resim ve boyama yaptık, oyunlar oynayarak güzel bir zaman geçirdik. Otizmli çocukların yaptığı resimleri etkinlik alanına asarak onların mutlu olmasını da sağladık. Bu sırada da arkadaşlarımız tarafından ilçe çarşı merkezinde ve bulunduğumuz alanda Nazilli halkına toplamda 2 binden fazla otizmi tanıtıcı broşür ve kitapçık dağıttık” şeklinde konuştu.
Üniversiteli Gençlerden Örnek Projeler
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri, ‘Toplumsal Farkındalık Yaratma’ adına gerçekleştirdikleri projeler ile büyük takdir kazanıyor.