Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İşletme Bölümü 2. sınıf öğrencisi Abdurrahman Başak'ın buluşu, Türk Patent Enstitüsü tarafından Faydalı Model Belgesi (patent) almaya hak kazandı. Çizimlerini Mühendis Rıdvan Ayçetin'in yaptığı 'Organik Gübre Saçma Makinesi adı verilen buluşla, atıl durumda bulanan hayvansal gübrenin organik tarıma kazandırılması amaçlanıyor.
Abdurrahman Başak, tarımda kaliteli ve verimli ürün yetiştirmek için gübrelemenin özellikle de hayvansal gübrelemenin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Gübreleme işinin bilek gücü gerektirdiğini anlatan Başak, bunun tarım üreticisine hem zaman hem de emek kaybettirdiğini ifade etti. Patent sahibi Abdurrahman Başak, makine yardımıyla yapılan hayvansal gübreleme ile tarlaların yanması, tarım alanının her tarafının eşit miktarda gübrelenememesi gibi sıkıntıları ortadan kaldıracağını söyledi. Başak, "Gübreleme makinelerinin ithal olması nedeniyle fiyatlar yüksek, yaş ve kuru gübre için farklı makinelerin kullanılmasının da çiftçilere fazla iş yükü getirmesinin yanı sıra maddi açıdan da sıkıntıya sokuyor" dedi.
Abdurrahman Başak, bu ihtiyaç ve sıkıntılardan yola çıkarak yaptığı 'Organik Gübre Saçma Makinesi' ile ilgili de, "Bu buluş ile atıl durumda bulunan hayvansal gübrenin, mevcut traktörler yardımıyla taşındıktan sonra tarla üzerine istenilen kalınlıkta ve homojen bir şekilde dağıtılması sağlanıyor. Ayrıca makinenin çok işlevli olması birkaç işin bir arada yapılmasına olanak sağlıyor. Traktör arkasına bağlanılarak kullanılan makineye bir seferde en az 4 metreküp gübre konulabiliyor ve 12 metreye kadar gübre saçılabiliyor. Hangi alana, ne kadar gübre serpileceğinin de belirlenebildiği makinenin kullanımı da çok kolay" şeklinde konuştu.
Üniversite öğrencisi Başak, tarım üreticisinden 'Organik Gübre Saçma Makinesi'ne yoğun ilgi gösterildiğinden bahsederek, Kırşehir Sanayi sitesinde görücüye çıkan makinenin internet aracılığıyla reklamını yaptıklarına değindi. Henüz seri üretime geçilmediğini anlatan Başak, "Buna rağmen makine büyük ilgi gördü, makinenin tek tek üretimi bir hafta sürüyor. Seri üretime geçilmesi durumunda daha kısa sürede ve daha az maliyetle Organik Gübre Saçma Makinesi yapıla bilinecek" ifadelerini kullandı. Buluş sahibi Abdurrahman Başak, Türkiye'ye ithal edilen gübreleme makinelerinin 50 ila 60 bin TL'ye olduğunu ifade ederek, 'Organik Gübre Saçma Makinesi'nin seri üretilmesi durumunda 3 bin lira gibi bir meblağa mal olacağını sözlerine ekledi.
Üniversiteli Gençten İlginç Buluş
Ahi Evran Üniversitesi öğrencisi tarafından 'Organik Gübre Saçma Makinesi' adı verilen buluş patent aldı.