Üniversiteli Pehlivanlar Kiran Kirana Mücadele Etti

Üniversiteli Pehlivanlar Kiran Kirana Mücadele Etti

Türkiye Üniversite Sporlari Federasyonu (TUSF) tarafindan düzenlenen Türkiye Üniversiteler Yagli Güres Sampiyonasi, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliginde üniversiteli pehlivanlar, çayirda kiyasiya mücadele etti.

Türkiye Üniversiteler Yagli Güres Sampiyonasi Trakya Üniversitesi ev sahipliginde Edirne’de basladi.

Üniversitenin Aysekadin Yerleskesi’nde gerçeklestirilen sampiyonaya 8 üniversiteden, 62 pehlivan katildi.

Türkiye’nin çesitli üniversitelerinde ögrenim gören pehlivanlar mücadele etti.

“Kültürel degeri içinde barindiran kültür”

Üniversiteli pehlivanlar arasinda kiran kirana gerçeklesen güreslerin ilkini gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadigini söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, “Biz sadece spor etkinliginden bahsetmiyoruz. Usta çirak iliskisini içinde barindiran bir spordan bahsediyoruz. Her boyda belli kültürel asamalari geçip ustasina saygiyi ve mücadeleyi ögrenip baspehlivanliga kadar gelen bir yoldan bahsediyoruz. Agasiyla, cazgiriyla ve pesreviyle birçok kültürel degeri içinde barindiran bir kültürden bahsediyoruz. Bunun korunmasi, yasatilmasi ve gelistirilmesi son derece önem arz ediyor” dedi.



“Gençler Türkiye yüzyilinin mimari olacak”

Türkiye Üniversite Sporlari Federasyon Baskani Mehmet Günay, 10 yildir Türkiye gençligine sahip çikmak, saglikli gençler yetistirmek için çalismalarini sürdürdüklerini belirterek, “Özellikle Türkiye yüzyili için çalismaya devam edecegiz. Gençler Türkiye yüzyilinin mimari olacak” açiklamasinda bulundu.

“Akincilarin torunlari olarak nesillerimize ögretmeye sevdaliyiz”

Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoglu, “Kirkpinar’in Edirne’de yapilmasi balkan sevdamizin bir isaretidir. Akincilarin torunlari olarak biz de geleneklerimizi yasatmaya ve yeni nesillerimize ögretmeye sevdaliyiz. Kirkpinar’in baskentinin Edirne’nin Trakya Üniversitesi olarak ne yapabiliriz diye düsündügümüzde ilk olarak Kirkpinar arastirmalari merkezi kuruldu. Sonra dedik ki güresçilerimiz yetisiyor bunlar lisans mezunu yüksek lisans talep ediyorlar üniversite olarak katkimiz olur mu dedik. 2017’de Kirkpinar güreslerinde dereceye giren sporcularimiza üniversitemizde lisans ve yüksek lisans hakki tanidik. Ilk talebemiz Balaban kardeslerdi mezun oldular. Simdi de yagli güres yapan 26 pehlivanimiz Trakya Üniversitesi ögrencisi oldular" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile