MEHMET ÇETİN - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde başlatılan "4. Nesil Paylaşımlı Bisiklet" uygulaması ile öğrenciler, kampüs içinde çevreye zarar vermeyen ulaşım aracı kullanırken spor yapma imkanı da buluyor.
Üniversitenin Yunus Emre Yerleşkesi, 730 bin metrekare ile oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Düz bir alana kurulan yerleşkede, fakülteler ve idari binaların yanı sıra kapalı spor salonu, tenis kortu, basketbol, hentbol, voleybol ve futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkuru, kantin, kafeterya ve çarşı hizmetlerinin yer aldığı sosyal tesisler yer alıyor.
KMÜ yönetimi, öğrenciler ve personelin kampüs içindeki birimlere kolay ve sağlıklı ulaşabilmesi için "akıllı bisiklet" uygulamasını başlattı.
- Çevreci ulaşım ve spor yapma imkanı
Uygulamayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekçi, personel ve öğrencilerin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkıda bulunmak, birimler arasında kolay ulaşım sağlamak amacıyla "paylaşımlı bisiklet" uygulamasını başlattıklarını söyledi.
Dünyada 1 milyarın üzerinde bisiklet bulunduğunu, bunların 35 milyonunun 4. nesil akıllı bisiklet olduğunu ifade eden Tüfekci, birçok ülkede ulaşımda çevreci alternatifler üzerine çalışmalar yapıldığını aktardı.
Başlattıkları çalışma ile hem üniversite içinde çevreye duyarlı bir ulaşımı gerçekleştirdiklerini hem de öğrenciler ile çalışanların spor yapmasına imkan sağladıklarını anlatan Tüfekçi, "İlk etapta 60 bisikletle bu uygulamayı başlattık. Talep olması durumunda sayıyı artıracağız. Üniversitemiz yerleşke olarak düz bir arazide bulunmaktadır. Bisiklet en uygun alternatif ulaşım aracı." diye konuştu.
- Cep telefonuna indirilen programla çalışıyor
Tüfekçi, bu uygulamanın dünyada birçok örneği olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri aktardı:
"Bu sistemde istasyon yok. Bisikletleri yerleşkenin belli noktalarına koyduk. Bisikletlerde karekod sistemi var. Kullanıcılar cep telefonlarına bir program indirip, kredi yüklüyorlar. Kullanıcı telefonundan bisikletin üzerindeki karekodu okutunca bisiklet açılıyor. İlk açılış 25 kuruş, saati 3 lira. İşiniz bittikten sonra bisikleti yerleşke içerisinde istediğiniz yere bırakabiliyorsunuz. Siz bıraktıktan sonra ihtiyacı olan kişi alıp tekrar kullanabiliyor. Bu bisikletler ekonomik, kullanımı kolay, doğaya ve çevreye uyumlu ulaşım sunuyor. Öğrencilerimize ve personelimize hayırlı olsun.'"
Tüfekçi, bisiklet sürücülerini kurallara uymaları konusunda da uyardı.
- "Spor yapma imkanı da bulmuş oluyoruz"
Üniversite öğrencisi Ali Hebebci ise uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Çok faydalı bir proje. Gideceğimiz yere kolayca ulaşabiliyoruz. Spor yapma imkanı da bulmuş oluyoruz. Fakülteler ve sosyal tesisler kampüs içinde birbirinden uzak yerlerde. Bisikletlerle kolayca ulaşabiliyoruz. Zamandan tasarruf ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi Feride Sadik de uygulama sayesinde öğrenciler arasında bisiklet kullanımı alışkanlığın yaygınlaştığını vurgulayarak, "Bizim için çok iyi oldu. Zamanımızı daha iyi kullanmamızı sağlıyor, ayrıca spor yapıyoruz. Boş zamanlarımızda arkadaşlarla bisiklet gezisi yapmaya başladık. Bu uygulamayı başlatan üniversite yönetimine teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.
Üniversiteliler 'Akıllı Bisiklet' İle Kampüs Yollarında
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde başlatılan projeyle öğrenciler, kampüs içi ulaşımda, cep telefonuna indirilen programla çalışan 'akıllı' bisiklet kullanıyor KMÜ Genel Sekreteri Tüfekçi: 'İlk etapta 60 bisikletle bu uygulamayı başlattık. Talep olması durumunda sayıyı artıracağız'