Ögrencisi olmak istedigi Amasya Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi binasini uzaktan baktigi evinden gözlemleyen evli, 3 çocuk ve 8 torun sahibi Aktas’in internette ders takip ettigi bilgisayari arizalandi. Cep telefonundan baglandiginda da yazi ve rakamlari güçlükle okumaya çalisti. Bir süre derslere katildigi kursu ise evine uzak olmasi nedeniyle takip edemedi. Evine daha yakin oldugu için zaman zaman gittigi Amasya Üniversitesi Kütüphanesinde tanistigi üniversiteli gençlerle durumunu paylasti. Emekli maasini kira ve evin diger ihtiyaçlari için harcamasi dolayisiyla özel bir kurs almaya para ayiramayan Aktas’in durumunu ögrenen Amasya Üniversitesi yöneticileri devreye girdi. Kütüphanenin özel dersliginde matematik ögretmenligi okuyan üniversitelilerden ders almaya baslayan yasli adamin bilgisayari da tamir için servise gönderildi.
“Mezara kadar okuyacagim”
Torunu yasindaki ögrencilerden bilgiler almaya heyecanla gelen Aktas, “Mezara kadar okuyacagim. Simdi üniversite ögrencileri de bana yardim edecekler. DGS’yi kazanarak ilahiyat fakültesine girecegim. Okumak kadar güzel bir sey yok. Çünkü bizim dinimiz bunu emrediyor” dedi.
“Bu kadar hevesli olmasini beklemiyorduk”
Aktas’in yazilarini inci gibi buldugunu vurgulayip çok begenen matematik ögretmenligi 2. sinif ögrencisi Özge Çaliskan, “Bu kadar hevesli olmasini beklemiyorduk. Yasar dedemize matematik dersi anlatacagimiz için biz de çok mutlu olacagiz. Gerçekten kazanmaya çok istekli” diye konustu.
Ilk derse giren Amasya Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Resul Çekin de topluma hizmet uygulamalari çerçevesinde ilerleyen günlerde derslerin sürecegine belirterek hazirlayacaklari program ile Yasar dedenin hedefi 12’den vuracagina inandigini söyledi.
70’inden sonra yeniden okula basladi
Ilkokul diplomasini mezun oldugu okulun sisteminde bulamamasi üzerine 70 yasindayken açik ögretime basvurup sirasiyla ilkögretim, lise ve iki yillik ilahiyat bölümünü basariyla bitiren elektrik teknisyeni emeklisi Aktas’tan sinav için gittigi Amasya Üniversitesi’nde karsilastigi herkesi sasirttigi anlari heyecanla dinleyen Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakki Turabi ise kendisini tebrik etti.
“Siz hakiki ilmin pesindesiniz”
Makaminda agirladigi Aktas için planlanan programi çok önemseyen Rektör Turabi, “Siz Peygamber Efendimizin Hadis-i Serif’inde olan hakiki ilmin pesindesiniz. Önümüzdeki yil kimlik kartiyla sizi Ilahiyat Fakültesi ögrencisi olarak görmek istiyorum” ifadelerini kullandi.
Üniversitelilerden, 4. Defa DGS'ye Hazirlanan Yasar Dedeye Özel Matematik Dersi
Amasya’da 4 yillik üniversiteli olmak için 3 yildir girdigi Dikey Geçis Sinavi’ni (DGS) kazanamamasina ragmen pes etmeyip ders çalisarak 4. defa hazirlanan Yasar dedeye Amasya Üniversitesi’nden destek geldi. Türkiye’nin en yasli üniversite ögrencisi olma hayaliyle mezara kadar okumak isteyen 81 yasindaki Aktas’a torunu yasindaki üniversite ögrencileri matematik dersi anlatmaya basladi.