Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitimle; insanın doğanın bir parçası olduğu, aklın insana verdiği güçle ona salt egemenlik kurarak tek yanlı yararlanmanın sürdürülebilir olamayacağı vurgulanacak.
Eğitimler, Türkiye'nin değişik üniversitelerinde görev yapan farklı uzmanlık alanlarındaki 15'e yakın öğretim üyesi tarafından verilecek. Proje eğitimine katılması düşünülen hedef kitle; izci lideri öğretmenler, araştırma görevlileri ile doktora ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşacak. Alanların mevcut doğal ve kültürel değerleri, eğitimin temel malzemelerini oluşturacak. Böylece; eğitime katılanların mevcut ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği doğal işleyişi içerisinde düşünsel ve fiziksel olarak algılamaları sağlanmış olacak.
Projenin ilk aşaması Konya çevresinde bulunan tarihi ve doğal alanlarda gerçekleştirilecek. Bu alanlardan başlıcalarını Çatalhöyük, Karapınar ve çevresi, Bozdağ, Tuz gölü ve çevresi ile Kilistra antik yerleşim yeri ve çevresi oluştururken; ikinci aşaması, Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı ile çevresinde bulunan tatlısu, orman ve mağara ekosistemlerinde gerçekleştirilecek.
Ekoloji temelli Doğa Eğitimi Projesi ile; milli park alanı, sulak alanlar, kurak bölge topografyası, höyük yerleşmeleri ve tarih öncesi yerleşmelerin, doğal ve kültürel kaynakların anlatılması ve tartışılması amaçlanıyor. Anılan bölgelerin milli park, sulak alan ve tarihi miras yönetimi çerçevesinde kullanılma yöntemlerinin de bu eğitim projesinde tartışılması planlanıyor.