Üniversitenin 350 Dekar Alanda Olusturdugu Ada Çayi Bahçeleri Çiftçilere Yön Verecek

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz: 'Yerleskedeki bahçeler bir laboratuvar görevi görüyor. Burada elde edilen tecrübeler, kentin diger bölgelerine aktarilacak' 'Ada çayi hem ekonomik geliriyle çiftçiye yön verecek hem de mosmor açan çiçeginin sundugu görsel sölenle turizme katki saglayacak'

BILAL ALTIOK - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) yerleskesinde susuz tarim uygulamasiyla üç yil önce hayata geçirilen projeyle olusturulan ada çayi bahçeleri çiftçiye alternatif ürün yetistirmede ve ekoturizmde yol göstermek için yayginlastirilacak.

Bölgede susuz tarimi yayginlastirarak su tasarrufu saglamak ve ekoturizmi gelistirmek adina gelistirilen proje kapsaminda üniversitede yaklasik 720 dekarlik alana ada çayi, kekik ve lavanta gibi tibbi aromatik bitkiler dikildi.

Üniversitedeki taslik alanlar ekilen tibbi aromatik bitkilerle yesillendirildi, ekilen bitkiler olgunlasarak büyük bahçelere dönüstü.

Bu bitkilerden dikkat çekici olanini ise ekonomik geliri yüksek tipki lavanta gibi mor çiçekler açan 350 dekarlik alandaki ada çayi bahçeleri olusturuyor.

Yerleskedeki bahçelerle bölgedeki lavanta sezonunun uzatilmasi, üretimden gelir elde edilmesi ve bölge çiftçisinin bu bitkiye ilgisinin artirilmasi hedefleniyor.

- "Elde edilen tecrübeler kente aktarilacak"

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, AA muhabirine, projenin sonuç vermeye basladigini, ada çayi bahçelerinde mor çiçek görselinin yakalandigini söyledi.

Ada çayinin ekonomik girdi ve görselligiyle bölgeye imkan sunan bitkilerden oldugunu belirten Korkmaz, yerleskede asama asama tibbi aromatik bitki dikimini devam edecegini, toplamda 1000 dekarin üzerinde bir alanda dikim yapilacagini dile getirdi.

"Yerleskedeki bahçeler bir laboratuvar görevi görüyor. Burada elde edilen tecrübeler kentin diger bölgelerine aktarilacak." diyen Korkmaz söyle konustu:

"Ada çayi hem ekonomik geliriyle çiftçiye yön verecek hem de mosmor açan çiçeginin sundugu görsel sölenle turizme katki saglayacak. Yerleskemizdeki ada çayi bahçeleri bölgedeki lavanta turizmine destek vererek ekoturizme katki saglayacak. Ekonomik bakimdan da çok degerli, bir bitki olmasi sebebiyle, bu ürün çok farkli sektörlerle kullaniliyor. Diger taraftan susuz yetistirilmesiyle bölgenin ekolojik dengesini koruyor. Burada görselligi yüksek büyük bir alan olusturduk, Burdur insanlarin gelmekten hoslandigi bir cazibe merkezi olacak."

- "Ada çayi bahçeleri de turistlerin ilgisini çekecek"

Yerleskede tibbi aromatik bitki dikimi yapan Lisinia Doga Merkezi Kurucusu Öztürk Sarica da mor renk açan çiçeginin yaninda Anadolu ada çayinin degerli bir bitki oldugunu söyledi.

Türkiye'nin, dünyada ABD ve Rusya'dan sonra ada çayi üretiminde söz sahibi olmaya basladigini belirten Sarica, "MAKÜ arazisinde de ciddi büyüklükte ada çayi bahçeleri olusturduk. Ada çayi lavantaya göre önce açiyor ve daha uzun süre çiçekli kalabiliyor. Salgindan sonra dogaya kaçis artacagindan kirsal turizmde sadece gül ve lavanta yeterli olmayabilir. Ada çayi bahçeleri de önümüzdeki dönemde turistlerin ilgisini çekecek. Çünkü mor rengiyle ve içinde dolasirken etrafa yaydigi sakinlestirici kokusuyla insani dinlendiriyor." ifadesini kullandi.

Söz konusu bahçede çalisan üniversite ögrencisi Yildiz Sezgin de "Ada çayi da tipki lavanta gibi mor açiyor, çok güzel görsel sölen sunuyor. Herkesi bu bahçeler bekliyoruz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile