Ünlü Heykeltiras Rodin'in Eserleri Sanatseverlerle Bulusuyor

Ünlü Heykeltiras Rodin'in Eserleri Sanatseverlerle Bulusuyor

"Tutkunun Heykeltirasi Rodin-Erbil Arkin Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki" isimli serginin basin lansmani Antalya Kültür Sanat’ta gerçeklestirildi. Sergi, 19 Mayis’a özel yarin sanatseverlere ücretsiz olarak kapilarini açacak.

Kurulusunun 140. yilini kutlayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO), Antalya’nin ’kültür kenti’ markasini güçlendirecek bir projeye daha imza atti. Modern heykelin öncüsü olarak bilinen dünyaca ünlü Fransiz heykeltiras Auguste Rodin’in (1840-1917) eserleri, Antalya Kültür Sanat’ta sanatseverlerle bulusuyor. "Tutkunun Heykeltirasi Rodin-Erbil Arkin Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki" isimli serginin basin lansmani Antalya Kültür Sanat’ta ATSO Egitim Arastirma ve Kültür Vakfi Baskani Davut Çetin, Kibrisli is adami Erbil Arkin ve sergi küratörü Oya Silbery’in katilimiyla gerçeklestirildi.

Davut Çetin ve Erbil Arkin’in konusmalarinin ardindan eserler tek tek gezilerek tanitimlari yapildi. Lansman, toplu fotograf çekimi ile sona erdi.

“4-5 ay boyunca bu sergi için olaganüstü bir çaba harcadik”

Anlamli bir bulusmaya taniklik ettiklerine deginen ATSO Baskani Davut Çetin, “Antalya tarihine geçecek sanat olaylarindan birisine imza atiyor ve 2006 yilinda Sabanci Müzesi’ndeki sergiden sonra Türkiye’nin ikinci Rodin sergisini açiyoruz. Rodin heykelleri Girne’den aylar süren bir çalismayla basta Sayin Erbil Arkin olmak üzere çok sayida kisinin ve kurulusun özel destek ve gayretleriyle geldi. Kültür ve Turizm Bakanligimizin yardimina ragmen 4-5 ay boyunca bu sergi için olaganüstü bir çaba harcadik. Gümrük islemleri, sigorta gibi her asama için ugrastik ve sonunda Rodin Antalya’ya geldi. Sergi sayesinde Rodin koleksiyoneri ve Serbest Bölge’deki yatirimi nedeniyle bizim de üyemiz olan örnek is insani Sayin Erbil Arkin’la tanismis olduk. Kendisine gerek bu sergi gerekse Kibris’taki basarilari ve katkilari için tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.



“Kuzey Kibris ile gönül bagimizi güçlendiren bir yeni halka”

Serginin Kuzey Kibris ile gönül bagini güçlendirecegini söyleyen Çetin, “Bu sergi Kuzey Kibris ile gönül bagimizi güçlendiren bir yeni halka olmustur. Bu sergiyi sevenler, Arkin koleksiyonundaki diger eserleri görmek için Girne’ye gideceklerdir. Oda olarak bir dönem Kuzey Kibris’a destegimizi göstermek üzere ziyaretler yaptik, çalisma toplantilari düzenledik. Gelecek yil Kuzey Kibris’la temaslarimiz yogunlasacaktir. Kibris Baris Harekati’nin 50. yili vesilesiyle mutlaka Kuzey Kibris’ta ortak etkinlikler yapilacaktir. Son 7 yilda Antalya Kültür Sanat’ta çok sergi açilisi yaptik; Picasso, Andy Warhol sergileri açtik. Fikret Mualla, Selim Turan, Abidin Dino, Avni Arbas, Osman Hamdi Bey gibi ünlü ressamlarimizin eserlerini sergiledik. Geçen yil Mural Antalya ile bir baska sanat olayi gerçeklestirdik. Rodin sergisi, odamizin 140. yilina yakisan, Antalya’ya yakisan çok güzel bir sergi oldu. Rodin’i sanata biraz merakli olan herkes tanir. Mikelanjelo, Bernini gibi dünyanin en büyük heykeltiraslardan birisi sayildigini biliyorsunuz” diye konustu.



Düsünen adam heykeli

Bakirköy’de bulunan düsünen adam heykelinin hikayesini de anlatan Çetin, “Türkiye’de Bakirköy Ruh Sagligi ve Sinir Hastaliklari Hastanesi bahçesindeki Düsünen Adam heykeli çok bilinir. Ülkemizde Düsünen Adam heykelinin akil hastanesinin sembolü olmasi ilginç bir durumdur. Aslinda o heykelin hikayesi de ilginçtir. 1951 yilinda Düsünen Adam heykelinin kopyasini yaptiran hastane bashekimine heykelin ne anlattigini sormuslar. Rivayete göre bashekim, ’Hastane disindakilerin durumu içeridekilerden daha kötü, bu heykel onlarin durumu ne olacak diye düsünüyor’ diye espri yapmis. Maalesef düsünen adam Türkiye’ye çare bulamadi, ama yine de o heykel ülkemize düsünmenin önemli oldugunu, sinir hastaliklarina ön yargili bakilmamasi gerektigini anlatti. Iste Türkiye’ye, Bakirköy’e 70 yil önce gelen Rodin’in Havva, Öpücük, Sonsuz Bahar gibi önemli eserleri bugün sergimizde yer aliyor” dedi.

Serginin Antalya turizmine de katki saglayacagini söyleyen Davut Çetin, “Erbil Bey’in Rodin heykelleriyle 16 yasinda tanismis ve tutkuyla baglanmis oldugunu ögrendim. Sergimizin ismi de ’Tutkunun Heykeltrasi Rodin.’ Rodin heykelinde beden ve hareket aslinda insan ruhunu ve duygusunu anlatiyor. Erbil Bey bunu gençken anlamis, zannederim ki Rodin tutkusu Erbil Bey’in hayatina yön vermis, vizyonunu büyütmüstür. Bizim sanat ile ilgili çabamizin bir amaci Antalya halkinda, gençlerde, çalisanlarda ve üyelerimizde bu tutkuya vesile olmaktir. Her zaman söylüyorum, bir Andy Warhol resmini, bir Rodin heykelini anlayan kisi isinde ve hayatinda daha basarili olacaktir. Çünkü sanat; mimar, mühendis, tornaci, kuaför, mutfak sefi gibi her meslege ilham verir. Bu nedenle gençlerimizin, halkimizin bu sergiyi görmeleri için basinimizin destegini rica ediyorum. Sergimizin Antalya turizmine de katki saglamasini umuyorum. Rodin dünyanin en taninmis heykeltiras veya yontucularindan birisidir. Antalya’daki yabanci ziyaretçilerimiz de bu sergiye ilgi duyacaktir” seklinde konustu.



sergi 19 Mayis’ta ücretsiz gezilebilecek

Serginin 19 Mayis’ta ücretsiz gezilecegini duyuran Çetin, “Yarin 19 Mayis. Türkiye’nin bagimsizlik mesalesini 103 yil önce yakan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygiyla aniyorum. Büyük önder sadece milli mücadelenin degil, ayni zamanda ülkemizde sanatin gelismesinin de yolunu açmistir. ’Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdigi seyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur’ diyen büyük önder, heykel sanati üzerinde aydinlatici sözler söylemistir. Bu güzel serginin 19 Mayis ile çakismasindan da mutluluk duyuyorum. Sergiyi odamizin 140. yilina ithaf etsek de 19 Mayis vesilesiyle gençligimize armagan ediyoruz. Sergi bilet tarifemiz zaten semboliktir, buna ragmen 19 Mayis’ta da ücretsiz açiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Bizim için gurur verici”

Serginin açilisinda konusan Kibrisli is insani Erbil Arkin, “Bu sergiyi açmak bizim için, üniversitemiz için, sahsim için büyük gurur tasiyor. Aramizda sular var ama kardesiz. Biraz sanati tanitabilirsek ne mutlu bize. Medeniyet ve sanat birdir. Birisi yoksa öbürü olamaz. Bizim için büyük keyif ve büyük bir seref” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile