Çalışmalarında yangın temasını konu alarak tuvallerini yaktıktan sonra müzede sergileyen sanatçılara Türk Halk Müziği sanatçısı Tolga Sağ da bağlamasıyla eşlik etti.
Beşiktaş Belediyesi, 21 yıl önce Sivas'ta çıkan olaylarda yaşamını yitiren 35 kişi adına Akatlar’daki Mustafa Kemal Merkezi’nde yer alan Çağdaş Sanat Galeri’sinde ‘Unutmamak Müzesi’ni açtı. Acıları yansıtmak adına çalışmalarında ‘yangın’ temasını konu alan 35 eser sahibi sanatçılar, çizip boyadıkları çalışmaları yaktıktan sonra ‘Unutmamak Müzesi’nde sergilediler. Açılış kokteyli ile başlayan sergide Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ’ın oğlu Tolga Sağ da bağlama eşliğinde türküler söyledi
Müzeyi ziyaret eden kişileri müzenin hemen girişinde bulunan ve olaylarda hayatını kaybeden 35 kişinin resimleri ile isimleri karşılıyor. Birbirinden farklı çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunan sanatçılar, her şeyden önce yaşananların unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor. Çalışma hakkında bilgi veren Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Her şey yanmak, yakılmak üzerine değil. Burada aslında pozitif bir vurgu var. Her insan çok değerli. Ne kadar yakarsanız yakın değerli. O değerler ne olursa olsun insanlık değerleri her zaman bir şekilde yol bulacak ve yükselecek. Sanatçılar insanlığın geleceğine dair küçük değil, çok büyük bir el uzattılar” dedi.
“HAYATINI KAYBEDENLERİN BİZ OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTEDİM”
Aynalı çalışmasıyla serginin en dikkat çekenlerinden biri olan ressam Bedri Baykam, “Sivas’ta meydana gelen olay Türk tarihinde korkunç yer işkal ediyor. Bu yüzden bunu hiçbir zaman unutmamak ve unutturmamak için bu müzeyi açtık. Sanatçılar olarak o 35 kişinin kalbimizden hiçbir zaman silinmeyeceğini hatırlatmak istedik. Bu aynalı çalışmamda da aslında olaylarda hayatını kaybedenlerin biz olduğunu yansıtmak istedim” şeklinde konuştu.
“İNSANLARIN CANININ ACISINA GÖNDERME YAPMAK İSTEDİM”
Ressam Bubi ise, “Var olan bir işimi yakarak orada yanan canlılardan birinin acısını göstermek istedim. Zannediyorum ki insanlık üretimi için de, insanlık tarihi için de insandan sonra en önemli şey bir sanat eseridir. Sanat eserini yakarak yanan insanların canının acımasına bir gönderme yapmak istedim diğer sanatçılar gibi” dedi.
Müzede eserlerine yer verilen sanatçılar ise şöyle:
"Adnan Çoker, Ara Güler, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Tomur Atagök, Süleyman Saim Tekcan, İpek Düben, Komet, Seyhun Topuz, Utku Varlık, Meriç Hızal, Ferit Özşen, Halil Akdeniz, Adem Genç, Koray Ariş, Mustafa Ata, Zahit Büyükişleyen, Hanefi Yeter, Mustafa Altıntaş, Balkan Naci İslimyeli, Tülin Onat, Osman Dinç, Şenol Yorozlu, Yusuf Taktak, Bünyamin Özgül Tekin, Nedret Sekban, Aydın Ayan, Mehmet Günyeli Bubi, Ahmet Oran, Mithat Şen, Bedri Baykam, İrfan Okan, Mustafa Karyağdı, Seçkin Pirim."
Unutmamak İçin Yaktıkları Çalışmalarını Sergilediler
Beşiktaş Belediyesi, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylardaki acıların unutulmaması için “Unutmamak Müzesi”ni açtı.