Unutulmaya Yüz Tutan Mesleklerden Kilim Dokumaciligi Sason'da Yeniden Canlandiriliyor

Unutulmaya Yüz Tutan Mesleklerden Kilim Dokumaciligi Sason'da Yeniden Canlandiriliyor

Osmanlida en önemli ticaret mallarindan olan ve zamanla unutulmaya yüz tutan asirlik mesleklerden kilim dokumaciligi, Batman’in Sason ilçesinde açilan kurslarda gelecek nesillere aktariliyor.

Sason kaymakamligi destegiyle Çok Amaçli Toplum Merkezinde (ÇATOM) açilan kursta, kurs hocasi Gurbet Tekin, egitim gördügü kurslardan ve büyüklerinden ögrendigi motifleri, desenleri, dokuma teknikleri, desenlerin anlamlarini ve kilimin geçmisteki önemini kadinlara ve genç kizlara ögretiyor.

Türklerden dünya kültürüne yayilan kilimlere atilan her motifin ayri bir hikaye barindigini belirten Gurbet Tekin, "Ben 11 yildir kilim dokuma isi ile ugrasiyorum. Bu kurslarimizi bazen Halk Egitim Müdürülügü bünyesinde, bazen de Is-Kur müdürlügünün destegiyle açiyoruz. Kursumuza katilan kursiyerlerimiz kendi ayaklari üzerinde durabilmek için kurslara katilarak ev ekonomilerine katki saglamaya çalisiyor. Yillardir atalarimizdan kalan bu meslegi kurslarimizda bizden sonraki nesillere aktarmaya çalisiyoruz. Bu meslegin unutulmamasi için elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Bu kursa 70 yasindaki annelerimizde, kadinlarimizda, genç kizlarimizda katiliyor. Evde giyilmeyen eskiyen kazaklarimizi buraya getirip iplerini kilimlere aktariyoruz. Osmanli zamaninda göçebeler sürekli kilim dokumaciligini her yerde yapabiliyorlardi. Bu meslek atalarimizdan kalan bir meslektir. Unutulmaya yüz tutan bir meslektir. biz bunu yasatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak için çabaliyoruz" dedi.



“77 yasindayim, büyüklerim bu meslegi yapardi”

Emekli oldugunu ve bos vakitlerini degerlendirmek için kilim dokuma kursuna yazildigini belirten 77 yasindaki Hasibe Yildiz’da "Ben emekli oldum. Su anda 77 yasindayim. Annelerimiz babalarimiz önce kilim isliyordu. Ben ipleri sararak kursiyerlere dagitiyorum. Evde sikildigim için kursa katilarak meslek ögreniyorum" diye konustu.



“Özel bir meslektir, bir kilim bir ayda ancak bitiyor”

Kursiyerlerden Emine Sarkik’da kilim dokumaciliginin özel bir meslek oldugunu söyledi.

Sarkik, "Zor oldugu halde severek yapiyoruz; çünkü ata mesleklerindendir. Bazen bir ayda ancak bir kilim bitirebiliyoruz. Burada kilim, seccade, çanta dokuyoruz" seklinde konustu.



“Yaptigimiz ürünleri satarak ev ekonomisine katki sagliyoruz”

Kursata yaptiklari ürünleri satarak aile ekonomisine katki sagladiklarini belirten kursiyerlerden Fener Kurt’da kilim dokuma kursunda yaptigi kilimleri, seccadeleri ve çantalari bazen satarak çocuklarina harçlik verdigini, bazende sevdiklerine hediye ettigini belirtti.

Fener Kurt, “Bu meslegin devam edebilmesi ve ilçedeki kadinlara kilim dokuya bilecekleri bir atölye kazandirilmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Ilçedeki her yastan kursa katilan kadinlar tarafindan ilmik ilmik el emegi göz nuruyla islenen çesitli motifli kilimler, seccade ve çantalar Osmanli ve Cumhuriyetin önemli ticaret ürününü günümüze tasiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile