Ilçede hem tokmak hem de davul üreten Ali Yildiz, babasi Zeynel Yildiz’in çocuk yaslardan beri yaptigi davul tokmakçiligi meslegini oglu ile beraber yasatiyor. Ali Yildiz, tokmak yapiminin kolay olmadigini ve babasindan ögrendigi incelikleri kendi ogluna da ögreterek meslegin sürdürülmesini istedigini söyledi.
Mesleginin yok olmamasi için ogluna ögrettigini söyleyen Zeynel Yildiz, "Simdi biz bu meslegi çocuklarimiza biraktik. Biz Çukurova’da 20-25 yaslarindan daha önce yapmaya basladik, basladigimizda bizde büyüklerimizden ögrendik. O zamanlar da daha zordu bir tokmagin tam hazir olmasi 10-15 gün sürüyordu, ama simdi bazi yeni aletler var 3 günde bitiyor. Unutulmus bir sanat aslinda ama biz yasatmaya çalisiyoruz, benden geçti artik ama bende bos vakitlerimde yapmaya gayret gösteriyorum. Ben ogluma ögretmistim oglumda torunuma ögretecek insallah” dedi.
Babasindan ögrendigi isinin inceliklerini gelecek nesillere aktaracaklarini söyleyen Ali Yildiz, "Bu meslek babamizdan atamizdan kalan bir meslek, bizim özümüz atalarimiz dedelerimiz Adana’dan gelme Adana’da daha yaygin olan bir kültür. Babamdan bize kalan bir meslek bu meslegi herkes yapamiyor, nasil yapamiyor? Ince detaylari olan bir is davul tokmagi alinir çalinir gibi basit bir sey degil bunun çok detaylari var biz bunun inceliklerini geçmisimizden ögrendik gelecek nesillere aktaracagiz. Tokmaklarimiz sert agaçlardan olusur portakal agaci, limon agaci, kayisi agaci, tiken agaci gibi buna benzer agaçlardan yapilir. Yumusak ve dayaniksiz agaçlardan yapilmaz. Daha önceden belirledigimiz marangozlardan imalathanelerden kütükler seklinde aliyoruz, ortalama 8 ay kurutmaya birakiyoruz. Kuruduktan sonra ideal bir tokmak alip boyutlarinca 2-3 santim uzunluk ve genislikte kestirip kaliplar olusturuyoruz. Ortama 300 kilo agaçtan 100 tane tokmak çikiyor. Kestirdikten sonra firina veriyoruz, her yörenin aslinda farkli farkli tokmaklari vardir. Firindandiktan sonra tekrar bir kez daha hizara verilip tokmak seklini aldiriyoruz. Tabi eskiden keselle yapiliyordu, bizde simdi kesel kullaniyoruz ama simdi modern aletler çikti bunlarla daha kolay yapabiliyoruz. 4 Asamali sekilde yapiyoruz, ben kabasini alip seklini veriyorum, camci arkadasimiz camlar ile kabalarini siyiriyor, benim oglum tutma yerini yuvarliyor ve son olarak da babam kontrol ediyor ve ince detaylari yapiyor, yanlis yapilmis bir sey varsa en bastan yaptiriyor. Bir insan bir oturusta bir tokmagi 3 günde yapabilir, ben ortalama 1 seneden belli ugrasiyorum. Hedefim 300-400 tane çikartmak yaza yetistirmek ve yaymak. Buradakiler henüz son asamasina gelmemis halidir tokmagin, bunlar yaglanacak yagina özel maddeler katiyoruz bu bir sirdir bu maddelerle tokmak kizariyor dayanikli oluyor sert oluyor davula ne kadar set vurursaniz vurun kolay kolay kirilmiyor. Ben Kayseri’nin Develi ilçesinde yasiyorum Develi’de bunu yapan yok, Kayseri’de de el emegi olarak yapani ben görmedim" ifadelerine yer verdi.
Tokmakla beraber davul üretimi de yaptiklarini söyleyen Ali Yildiz, "Davullari kendimiz yapiyoruz, tamamen yöresel bizim iç Anadolu usulü davullar yapiyoruz. Kasnaklar toplu halde Sivas ve Maras’tan geliyor, çemberleri var kesmesi zor en büyük sikintimiz bunlari biçtirmek sanayide ki her usta biçmiyor makinamiza zarar veriyor diyerekten. Suni derilerimiz var Alman mali onlari kullaniyoruz, zor bir isti ama simdi modern aletlerle daha kolay yapiliyor. Unutulmaya yüz tutmus bu meslegimizi, geçmisimizden ögrendik gelecegimize aktaracagiz" dedi.
Unutulmaya Yüz Tutmus Baba Meslegini Yasatiyor
Kayseri’nin Develi ilçesinde yasayan Ali Yildiz, unutulmaya yüz tutmus baba meslegi olan davul tokmakçiligini oglu ile birlikte sürdürüyor.