Ünverdi'den Vergi Düzenlenmesi Önerisi

Ünverdi'den Vergi Düzenlenmesi Önerisi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, 2021 yilinin son çeyreginde döviz kurunda yasanan hizli yükselislerin sirketlerin mali tablolarina kur geliri olarak yansiyacagini belirterek, bu sebeple firmalarin magduriyet yasamamasi ve kur farkindan dolayi daha fazla vergi ödememesi için gerekli düzenlemelerin yapilmasi gerektigini söyledi.

Gaziantep’in ihracat odakli üretim yapan bir kent oldugunu ve ticaretini agirlikli olarak döviz cinsinden yaptigini belirten Baskan Ünverdi, Gaziantep’te faaliyet gösteren sanayicilerin tüm ihracatçi firmalar gibi döviz üzerinden hammadde alimi yaptigini ve üretmis oldugu ürünleri yurt disina döviz degeri üzerinden ihraç ettigini kaydederek, 2021 yilinin son çeyreginde ülkemiz piyasalarinda döviz kurunda yasanan hareketliligin sirketlerin mali tablolarina fiktif kur geliri olarak yansiyacaginin altini çizdi.

Adnan Ünverdi, Vergi Usul Kanunun 280. Maddesinde, “Yabanci paralar borsa rayici ile degerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa oldugu anlasilirsa bu rayiç yerine alis bedeli esas alinir. Yabanci paranin borsada rayici yoksa degerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanliginca tespit olunur” ifadelerine atifta bulunarak, “Ilgili madde uyarinca sirketlerimiz yil sonunda halihazirda muhasebe kayitlarinda bulunan dövize yönelik yeniden degerleme yapmak zorundadir. En son degerleme yapilan 30.09.2021 tarihinde dolar kuru 8,84 TL iken bugün itibariyle ortalama yüzde 60 oraninda artis göstererek 14 TL üzerine çikmistir. Bu durumda sirketlerimiz özellikle döviz cinsinden yurt disi kaynakli alacaklari da dahil olmak üzere, ortaya çikan kur farki üzerinden yüzde 25 oraninda kurumlar vergisi ödemek durumunda kalacaklar” diye konustu.

Baskan Ünverdi, firmalarin yasayacagi magduriyetin önüne geçilmesi içinse, 31 Aralik 2021 tarihinde dikkate alinacak olan döviz kurunun belirlenmesinde 30.09.2021 tarihindeki kurun esas alinmasinin saglanmasi ve önümüzdeki dönemlerde ayni sorunun tekrar yasanmamasi adina olusan kur farkinin vergiden istisna tutulmasi gerektigi konusunda görüslerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile