Ünverdi, Nisan Ayi Ihracat Rakamlarini Degerlendirdi

Ünverdi, Nisan Ayi Ihracat Rakamlarini Degerlendirdi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, yilin ilk 4 ayinda Gaziantep’ten geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 8,9 oraninda artisla 3 milyar 238 milyon 454 bin dolarlik ihracat yapildigini söyledi. Zorluklarinin asilmasinda üretim ve ihracatin ülke ekonomisinin anahtari oldugunu kaydeden Ünverdi, “Bu sürecin bas aktörleri olan sanayicilere, ihracatçilara ve çalisanlarimiza çabalarindan dolayi tesekkür ediyorum” dedi.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan ihracat rakamlarini degerlendiren Adnan Ünverdi, Ramazan Bayrami tatilinde geçen yila göre is günü kaybinin fazla olmasi nedeniyle Gaziantep’in nisan ayi ihracatinda yüzde 7,1 oraninda düsüs görüldügünü ve 714 milyon 251 bin dolarlik ihracat gerçeklestirildigini belirtti.

Ünverdi, Gaziantep’in aylik ve dönem ihracatinda 6’nci sirada yer aldigini ifade etti.

Sanayicilerin yasadigi sorunlara da deginen Ünverdi, kredi maliyetleri sebebiyle nakit akisinda sorun yasandigini ve özellikle öz sermayesi düsük olan firmalarin çok zorlandiginin altini çizdi.

Kapasite kullanim oranlarindaki düsüse vurgu yapan Ünverdi, iplik ve tekstil sektöründe iç piyasaya çalisan firmalarin kapasite kullanimlarinda yari yariya varan düsüsler yasandigini söyledi.

Ihracat yapan firmalarda ise kapasite kullanim oranlarinin yüzde 70’ler seviyesinde oldugunu, tam kapasiteyle çalisan gida sektöründe de kismi düsüslerin oldugunu belirtti.

Schengen vizesi almakta yasanan güçlüklerin artarak devam ettigini dile getiren Ünverdi, tir soförlerinin Schengen vizesi alamamalarinin ise nakliye sektörünün yavaslamasina, bunun da ihracatçi firmalarin ürün teslimatlarinda aksamalara neden oldugu degerlendirmesinde bulunarak, süregelen sorunun çözüme kavusturulmasi gerektigini kaydetti.

Ünverdi, ekonomi yönetimi tarafindan yürütülen programin sonuçlarinin alinmasiyla birlikte piyasada bir rahatlama olmasini beklediklerini ifade ederek, “Hepimizin yasadigi zorluklar var. Bu zorluklari da daha fazla üretim ve daha fazla ihracat ile asacagiz” dedi.

Gaziantep sanayisinin üretim ve ihracatta uluslararasi standartlara adaptasyonu ile sürdürülebilirligini saglamak hedefiyle çalistiklarini dile getiren Adnan Ünverdi, isletmelerin bu dogrultuda karbon ayak izi ölçümü ve uluslararasi standartlara hazirlanmasinda GSO Mesleki Egitim Merkezi ile is birligi yapan firma sayisinin her geçen gün arttigini belirtti.

“Sanayimizin gelecegi açisindan kritik bir geçis esiginde oldugumuzun farkinda olarak firmalarimizi yesil üretime hazirliyoruz” diyen Ünverdi, “2026 yilinda uygulanmaya baslayacak olan sinirda karbon vergisinden firmalarin etkilenmemeleri için yesil üretim konusunda ülkemize örnek olacak çalismalar yürütüyoruz. Mesleki Egitim Merkezimizde 55 firmamizin karbon ayak izi hesaplarini yaptik ve yesil yol haritalarini hazirladik. Merkezimiz yesil dönüsüm çözüm ortagi olarak seçildi ve buradan hizmet alan firmalara 190 bin liraya kadar yesil dönüsüm destegi veriliyor. Bütün firmalarimizi yesil dönüsümlerini gerçeklestirmeleri için GSOMEM’e bekliyoruz. Gaziantep sanayisi ve ihracat hacmi ile bu konuda hizli hareket etmek ve hazir olmak zorundadir. Gaziantep Sanayi Odasi olarak bizler firmalarimizin yeniliklerden en önce ve en etkin sekilde faydalanabilmeleri için ilgili konularda kurumsallasma, prosedürlerin yerine getirilmesi ve uygulama asamalarini bir paket halinde kendilerine sunuyoruz. Türkiye Kalite Dernegi (KALDER) Ankara Subesi de yürütmüs oldugumuz yesil dönüsüm çalismalarinin basarisini tescilleyerek, Ankara’da düzenlenen programda ‘Ilham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülü’ne layik gördü. Biz Gaziantep olarak firmalarimizla bu dönüsümü hep birlikte gerçeklestirmeye devam edecek, bu sayede ihracatimizi daha rekabetçi ve nitelikli hale getirecegiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile