Ünye Belediyesinin 2012 yılında tarihi binayı restore edip Kent Müzesi olarak açarak halkın hizmetine sunmuştu. Ancak 1,5 yıl önce bu müze Yaşayan Kültürel Miras Müzesine dönüştürmesinin ardından ziyaretçi sayısı 3’e katlanmış ve yıllık ziyaretçi sayısı 50 bin’lere ulaşmıştı.
Yeni konsepti ile ilgi çeken ve ziyaretçilerin kültürel mirasları deneyimleme fırsatı bulduğu çalışma sonrası Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, proje çerçevesinde Hacettepe Üniversitesi tarafından “Türk Halk Kültürüne Hizmet” ödülüne layık görülmüştü. Yine Tarihi Kentler Birliği tarafından “Müze Özendirme” ödülü alan çalışma ile Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Türkiye’de örnek çalışmalar arasında yer aldı.
Ünye Belediyesinin geçtiğimiz aylarda müze alanında prestij olarak görülen Avrupa Müze Akademisine üyelik için başvurmuştu. Yapılan başvuru onaylandı ve Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Avrupa Müze Akademisi resmi üyesi oldu.
Üyelik sonrası bir açıklama yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Kültür Yolu Projesi çerçevesinde Ünye’nin kültür alt yapısını gün yüzüne çıkardıklarını söyleyerek, çalışmaların verimli sonuçlarını hızla aldıklarını kaydetti.
Başkan Çamyar yaptığı açıklamada, “Kültür Yolu Projesi içinde yer alan eserleri gün yüzüne çıkarırken aynı zamanda fonksiyon da yüklüyoruz. Yalı Kilisesi, Saray Hamamı, Müze evimizde yaptığımız fonksiyon değişikliği, Belediye Konukevi, Kadılar Yokuşu, Bakırcılar arastası ve Orta Çarşı restorasyonlarını gerçekleştirdik. Şimdi ise Kefeli Han’ın restorasyon çalışmalarına başlıyoruz” dedi.
Göreve geldiklerinde kültür şehri olan Ünye’de bu değerleri ortaya çıkarmak adına çalışmalara imza attıklarını kaydeden Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, bu çerçevede 1,5 yıl önce müze evde konsept değişikliğine giderek Yaşayan Kültürel Miras Müzesi haline getirdiklerini söyledi.
Türkiye’de UNESCO Milli Komitesi logosu taşımaya tek yetkili müzenin yine Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi olduğuna dikkat çeken Başkan Çamyar, yapılan son çalışma ile de Avrupa Müze Akademisi’ne üye olunduğunu belirtti.
Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesinin üyeliği ile birlikte Türkiye’de Avrupa Müze Akademisine üye 3 müze olduğunu söyleyen Çamyar, “Bu Ünyemiz için gurur vericidir” diye konuştu.
Üyelik sonrası Avrupa Müze Akademisinden bir heyet Mayıs ve Haziran aylarında Ünye’ye gelerek incelemelerde bulunacak. Çalışmaların uygun bulunması halinde Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi ödül kategorisinde değerlendirilecek.
'Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi' Avrupa Müze Akademisi Üyesi Oldu
Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi müzecilik alanında prestij olarak görülen Avrupa Müze Akademisi(EMA) üyesi oldu.