Urartu Eserleri Berlin'deki Pergamon Müzesi'nde Sergileniyor

Urartu Eserleri Berlin'deki Pergamon Müzesi'nde Sergileniyor

Van'ın Toprakkale bölgesinde 20

Van'ın Toprakkale bölgesinde 20. yüzyılın başlarında yapılan kazılarda bulunan Urartu dönemine ait yaklaşık 100 eser, dünyanın en büyük ve en önemli arkeoloji koleksiyonlarından birini barındıran Almanya'nın başkenti Berlin'deki Pergamon Müzesi'nde sergileniyor.
Van Valiliği'nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte başlattığı kentin tanıtım atağı devam ediyor. Van Valiliği'nin Vanlı turizmcilerle birlikte İzmir, Ankara ve İstanbul'daki fuarların ardından bu kez dünyanın en büyük turizm fuarı olarak gösterilen Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı'na da katılıyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de 10 Mart'ta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılacağı törenle açılacak olan fuar öncesi kente gelen ekip, ilk olarak dünyanın en büyük ve en önemli müzelerinden olan Pergamon Müzesi'ni gezdi. Berlin'deki Müzeler Adası mevkiinde bulunan Pergamon Müzesi'ni fuarda görevli olan İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Mahmut Yamaç ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü doktora öğrencisi aynı zamanda Milli Piyango Anadolu Lisesi Almanca Öğretmeni Özgür Cangüleç gezdi. Günde yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği ve çoğunluğunu Türkiye'den götürülen eserlerin oluşturduğu Berlin Pergamon Müzesi'ne ismini veren de yine Türkiye'den götürülen Bergama Tapınağı'nın orijinali yer alıyor. Ayrıca Osmanlı döneminde Irak'tan taşınılan İştar Kapısı ve Türk-İslam eserleri koleksiyonu da yine aynı müzede sergileniyor.
URARTU ESERLERİ MÜZEDE SERGİLENİYOR
Pergamon Müzesi'nde 20. yüzyılın başlarında Van-Toprakkale'de yapılan kazılarda Urartu dönemine ait bulunan yaklaşık 100 eser de sergileniyor. Kimler tarafından getirildiği bilinmeyen Urartu eserlerinden öne çıkanlar ise ünlü bir tahtın parçalarından olan Kartalbaşlı Aslan heykeli, Hadımağası'na ait olduğu düşünülen heykel, Altın Madalyon, Pektoral Kemer parçaları, Sadak ve seramikler. Bu eserlerle birlikte yine Urartular tarafından Tuşba'ya su götürmek için yaptırılan baraj gölü olan Keşiş Gölü yazıtının orijinali de sergilenen eserler arasında yer alıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile